MET DEZE 4 TIPS VOORKOM JE DE BLABLA VERSIE VAN JEZELF OP HET PODIUM

Ik had niet gedacht dat, als ik ooit op een TEDx podium zou mogen spreken, dat ik daar in tranen uit zou barsten.

Toch is dat precies wat er gebeurd is. En terwijl ik je dit vertel, zit ik met een dikke glimlach achter mijn laptop. Hoe dan?! Ik zag het aankomen. In de aanloop naar mijn TEDx Talk toe, wist ik dat de kans erin zat.

Want mijn Idea Worth Spreading had niets te maken met een nieuwe app of een slimme oplossing voor het broeikaseffect. Het had niets te maken met een uitvinding die de wereld ‘een stukje beter’ zou maken.

Ik koos ervoor om een persoonlijk verhaal vertellen. Over 2 ervaringen die mijn leven hadden gevormd. Eerder op deze blog kon je lezen dat ik, na de dood van mijn vader, bijna mijn TEDx Talk wilde cancelen.

Gelukkig werd ik herinnerd aan de woorden van mijn lieve papa: soms kiest het verhaal jou. De vraag is of je moedig genoeg bent om jezelf en je verhaal te laten zien. Met alle chaos die erbij hoort.

CCd3HTzWMAAXr45

Het geweldige team van TEDx begeleiders gaf me de tools en ondersteuning om juist dat te doen. En deze waardevolle tips wil ik op mijn beurt weer met jou delen.

Want hier op theWhyGirl is het m’n streven om korte metten te maken met perfectionisme en weg te blijven van gepolijste verhalen waar niemand iets bij voelt.

We worden al genoeg doodgegooid met neppe, gelikte glansverhalen. En op zich is daar niets mis mee.

Maar als je hier bent en deze blog leest, is de kans groot dat jij bij dat soort presentaties ook altijd een beetje in je mond moet kotsen. Daarom is er fijn als er ook een alternatief is.

Wat gebeurt er als we ongegeneerd onszelf zijn en we onszelf echt laten zien aan ons publiek?

Misschien sta je binnenkort zelf wel op het podium om een presentatie te doen en wil je tijdens je talk ongegeneerd jezelf zijn.

Of ben je nog niet zo ver om je podium te pakken maar droom je er stiekem van om jezelf echt te laten zien, zonder jezelf te overschreeuwen. Of zonder jezelf kleiner te maken dan je bent.

learning-the-heart-way-gold-vignet

De TEDx begeleiders daagden me uit. Durf je gepolijste feitencircus los te laten. Bij dat soort verhalen voelt niemand wat. Kies er in plaats daarvan voor om bloedje eerlijk te worden.

Met deze 4 pijlers zorg je ervoor dat je niet in de blabla versie van jezelf schiet. Het zijn de richtlijnen om jezelf echt te laten zien in het doen van je presentatie. En vanuit die kwetsbaarheid maak je een echte connectie met je publiek.

1. Begin bij je Verlangen

Begin het avontuur van je presentatie bij Je Droom. Elke spreker heeft een heimelijk verlangen over het onderwerp dat hij of zij aankaart.

Neem je publiek mee in je hoofd en hart en spreek uit wat altijd onbesproken bleef. Zoom in op de details, breng het verhaal tot leven. Hoe eerlijker je durft te zijn, hoe meer herkenning en connectie je in de zaal zal voelen

 1. De afstand tussen wat je wil en waar je bent

Er is een groot verschil tussen begrijpen waar je naar verlangt en het ook echt beleven. Wordt eerlijk over die chaos. Over de blokkades, de angsten of de vooroordelen die er zijn. Die jij hebt. Beschrijf de reis. Niet de theorie maar de praktijk van wat je meemaakte. Niet de feiten maar het verhaal. Wordt eerlijker. Over jezelf.

 1. Met chirurgische precisie: je Eureka Moment

En dan is er het moment dat de puzzelstukjes op z’n plek vielen. Beschrijf dat moment met chirurgische precisie. Zoom in op dat kleine, maar grootse moment dat het je ineens helder werd. Laat de emoties die bij het moment horen zien en voelen. Durf een scene te beschrijven, zodat je toehoorders jouw verhaal als een film op hun netvlies zien afspelen.

 1. Het Konijn uit de Hoge Hoed-Sluitstuk

Maak die laatst connectie met je publiek. Deel je inzicht. De levensles. Leg je laatste kaarten op tafel. Wat heb je geleerd van alles wat je meemaakte en hoe heeft het je veranderd? Wees open in wat je jouw publiek zou willen geven. Hoe je hen wil helpen en inspireren. Wat kunnen zij leren van jouw ervaringen? En wat wil je dat ze meenemen wanneer ze de zaal uitlopen?

Nieuwsgierig naar m’n TEDx Talk? The Story Chooses You. Klik, kijk en laat me weten wat je vindt in de comments!

Aankomende week sta ik weer op het podium. Samen met Keuzecoach & Businessstrateeg Nicole Offenberg doe ik een interactieve workshop bij het Spirit Business Event van superondernemers Simone Levie & Dolly Heuveling van Beek.

Nicole en ik gaan aan de slag met 2 thema’s waar een enorm taboe op zit: Eerlijk worden over je verlangens en jezelf zichtbaar maken in al die verlangens.

Met welke overtuigingen en ideeën houden we onszelf klein? Welke onbewuste (voor)oordelen sturen ons gedrag? En wat voor effect hebben deze onzichtbare scripts op jou, je creativiteit en je bedrijf?

Ik sta te popelen om aan de slag te gaan met onze deelnemers. En om op het podium als eerste zelf met de billen bloot te gaan en ten overstaande van het publiek, zelf eerlijk antwoord te geven op deze belangrijke vragen.

IMG_7233Nicole Offenberg & moi

Meer over het Spirit Business Event lees je hier

Van jou wil ik weten: Betrap je jezelf er weleens op dat je in de blabla versie van jezelf schiet? Wanneer je een groep moet toespreken of misschien wel in 1 op 1 gesprekken. En wat doe je als je merkt dat je ‘in een rol’ schiet?

Vertel het me in comments hieronder! En laat me ook even weten wat je van mijn TEDx Talk vond. Ben benieuwd naar je mening en naar jouw verhaal!

Enne..

Voor meer GRATIS presentatie tips en adviezen om van je creativiteit je business te maken, word je een VIP-member. Dat is helemaal gratis en je krijgt als welkomst goodie 3 gratis lessen van mij om meer uit je creativiteit en je blog of bedrijf te halen. Plus je maakt ook nog eens kans op allerlei leuke weggeefacties! Fijne deal, toch?! Laat je naam en emailadres hieronder achter en word gratis lid.

x Zarayda

Join Zarayda's inner circle!

6 comments


 1. Vera

  Wauw, ik vind het echt zo moedig en krachtig van je. Dit is real life. Dit zijn de echte verhalen. Heel knap dat je dit met ons gedeeld hebt.

 2. Marcel Lahaije

  Hoi Zarayda, wat een mooi en inspirerend verhaal! En wat gaaf dat je een TedX talk hebt gehouden, respect! Je hebt de heldin in jezelf gevonden 😉

  Ik kijk er naar uit om vrijdag kennis met je te maken op het event. Ik ga ook een verhaal delen en het wordt mijn eerste keer voor zo’n grote groep mensen. Een lezing geven is één van mijn grote angsten, erg spannend dus!

  Bedankt ook voor de 4 tips!

 3. Crystal

  Lieve Zarayda (lieve ja, want je laat zoveel liefde zien in deze TEDtalk), wat een geweldige talk. De kracht van kwetsbaarheid… you OWN it woman! Wat een blessing om deze levenslessen van een zo te horen prachtige vader te hebben meegekregen en dat jij de boodschap “the story chooses you” nu weer verder verspreidt. Ik voel m. Dankjewel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *