HET 1001-IDEEëN DRAMA

Sinds een tijdje heb ik een probleem dat me een jaar of 2 geleden ondenkbaar leek.

Sure, stiekem droomde ik ervan. Ik kon verlangend naar andere ondernemers kijken wanneer zij ermee worstelden.

Maar sinds dit jaar heb ik er zelf last van.

Het 1001- Ideeën Drama. Een raashoofd dat constant in overdrive is door alle leuke kansen en mogelijkheden die zich voordoen.

Ik ben het met je eens dat het een totaal luxeprobleem is. Zoveel ideeën en kansen dat je niet weet waar je moet beginnen.

En zolang het overzichtelijk is, geeft het je als ondernemer zelfs een beetje een superheldinnen-gcvoel.Want een overvloed aan mogelijkheden en de vrijheid om je eigen keuzes te kunnen maken, voelt alsof je controle hebt over alles wat je doet.

4e1L58ZK3xWnnRkd5aakHuZdZiPttaTu62SxfttiiciHu4ocAQuSKe1JEWuVrpab

Ik ben iemand die altijd veel verschillende ideeën tegelijk heeft en alles door elkaar doet.

Ik werk aan minimaal 5 projecten tegelijk. Ik kijk altijd 3 series tegelijkertijd (as we speak Game Of Thrones, oude afleveringen van the Wire en m’n nieuwe beeldbuis-baby Empire) en in het restje vrije tijd dat ik heb, lees ik 4 boeken door elkaar.

Een grappig georganiseerde chaos was altijd mijn ding. Zo functioneerde ik het beste. Dacht ik tenminste. Totdat mijn blog en bedrijf dit jaar een enorme groeispurt doormaakten.

2015 is tot nog toe een van de beste ondernemersjaren ooit. In 2015 heb ik een maand gehad waar ik evenveel omzet draaide als het  hele jaarsalaris dat ik in 2011 in loondienst verdiende.

Ik ken genoeg ondernemers die zulke sprongen maken maar had niet gedacht dat ik datzelfde zou kunnen neerzetten. Ik voel me nog steeds een startende ondernemer. Ik heb een bloeiend bedrijf met een klein topteam maar run mijn bedrijf van achter m’n Macbook.

IMG_5140

Snel groeien betekent vrijheid. Het geeft me de mogelijkheid om meer te doen en meer te investeren in mezelf en in mijn team. En omdat er meer mogelijk is, razen de ideeën door mijn hoofd. Droomprojecten, spannende samenwerkingen en nieuwe avonturen.

Alles lijkt even leuk en alles voelt belangrijk. Zo belangrijk dat ik er soms niet van kan slapen.

De afgelopen maanden leerde ik dat groei behalve vrijheid ook meer verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Hoe sneller je groeit, hoe belangrijker het wordt om een goede balans te bewaken.

Om te kunnen groeien en je te kunnen ontwikkelen, moet je bewust omgaan met je tijd. En nog bewuster je keuzes maken. Zodat je niet volledig het spoor bijster raakt in alle mogelijkheden die er op je pad lijken te komen

Anders beland je, drijfzandstyle, in een overenthousiast werkritme waarin je op een maandagavond om 00:21 je VA (virtual assistant) vraagt of ze je alsjeblieft je OptimizePress pagina wil updaten (sorry nog voor dat, Fran!) Omdat alles NU moet.

Als creatieve internetondernemer met duizend ideeën is the sky the limit. Dat is een lekker gevoel.

Maar als alles mogelijk is, wat kies je dan? Hoe kies je? Hoe zorg je ervoor dat je keuzes gaan over wat jij het liefst wil? En niet over wat anderen van je verwachten of wat je denkt dat je zou moeten doen?

Om antwoord op die vragen te krijgen en orde in de chaos te scheppen, heb ik sinds kort een business coach.

Nicole Offenberg helpt ondernemers bij het maken van krachtige keuzes. Ze helpt je om  ongeneeerd eerlijk tegen jezelf te worden over wat je het allerliefste wil. Hoe gek of gewoon je dromen ook zijn.

Vervolgens zorgt ze ervoor dat de weg naar die dromen stap voor stap, op een haalbare manier in je agenda terecht komen.

Nicole en ik leerden elkaar kennen toen zij vorig jaar theWhyGirl’s VideoBusinessSchool opleiding bij mij deed. Nicole had een zelfverklaarde haat-liefde relatie met zichtbaar zijn op video maar was tegelijkertijd nieuwsgierig naar wat het haar kon brengen.

Ze koos voor VBS.

In 2014 was Nicole mijn student en leerde ze hoe ze haar eigen online video’s van topkwaliteit moet presenteren, produceren en lanceren.

Sinds een paar maanden is Nicole mijn businesscoach en leert ze me mijn hoofd & hart verbinden in de korte- en lange termijn keuzes die ik in mijn bedrijf (en daarmee in mijn leven) maak

In onze eerste sessie legde Nicole me 2 vragen voor, die mijn raashoofd schokkend tot stilstand brachten.

Toen ik echt eerlijk gaf op Vraag 1, bleek ineens dat ik 3/4 van mijn To Do List eigenlijk meteen de prullenbak in kon laten dwarrelen.

Het (halve) antwoord op Vraag 2 maakte dat achter de helft van mijn plannen & projecten meteen een vraagteken verscheen.

De Realitycheck Talk die ontstond uit deze eerste 2 vragen, deed mijn maag een beetje samenkrimpen.

Want het is immers veel leuker (en makkelijker) om maar een beetje van alles aan te pakken. Om je oneindig te laten drijven door blinde passie en een dreunend doorzettingsvermogen en gewoon maar lekker van alles te blijven doen.

Maar om los te komen van, overweldiging of  de frustratie dat het ‘je allemaal niet snel genoeg gaat’, heb je focus nodig. Om je vrij te voelen in alles wat je doet, heb je focus nodig.

Met die focus creëer je de echte mogelijkheden om de impact die jij met je creativiteit, je expertise of je talent wil neerzetten, ook echt te gaan maken.

Sinds de eerste sessie met Nicole, merk ik dat mijn dagelijkse werkwijze verandert.

Kleine veranderingen in mijn gedrag maken dat ik me vrijer voel. ’s ochtends mail opengooien is een no-go, elke ochtend blok ik creation time in voor mijn lange termijndromen en er zit een duidelijk limiet aan het aantal incheckmomenten op Facebook.

Al deze kleine veranderingen, zorgen voor minder chaos, minder ruis. Resultaat: ik werk sneller, ben productiever en heb minder schuldgevoel over mijn faalstatus als super-multitasker.

En belangrijker: ik heb minder last van mijn raashoofd en wordt niet meer zo non-stop gekidnapt door duizend dagelijkse, krioelende ideeën in mijn kop.

De allereerste 2 vragen die Nicole me stelde om het proces te kickstarten, waren twee situatieschetsen:

1. Het is 31 december 2015 en je kijkt terug op een geweldig jaar. Wat wil je beleefd hebben? Waar wil je trots op zijn?

2. Het is je 80e verjaardag en je kijkt terug op je leven. Wat wil je hebben neergezet in de wereld? Welk verschil heb je gemaakt? Kortom: wat wil je dat je ‘legacy’ wordt?

Toegegeven, het zijn best wel grootse vragen. Vooral vraag 2 doet de meeste mensen (including me) een beetje duizelen. Toch wil ik ik je uitdagen en je laten nadenken over de antwoorden. Om ze vervolgens met me te delen.

Ik ga als eerste met de billen bloot:

Aan het einde van dit jaar wil ik mijn geweldige VBS studenten supergoed hebben begeleid zodat zij met online video hun creativiteit, blog of bedrijf naar het volgende niveau hebben kunnen tillen.

Aan het einde van dit jaar wil ik je op deze blog kennis laten maken met een aantal superinspirerende, creatieve ondernemers uit binnen- en buitenland. Jep, ik wil nog meer internationale gasten voor theWhyGirl talkshow. Hetzelfde geldt voor theWhyGirl Achter de Schermen Podcast.

En ik wil dit jaar weer lekker een paar weken vanuit een ander land werken. En daarnaast ga ik dit jaar een nieuw online avontuur aan (waarmee ik jou ook weer kan helpen en inspireren)

En ik wil een beginnetje maken met een nieuw boek.

Nu wil ik natuurlijk van jou weten: durf je los te komen van je 1001 ideeën en bloedje eerlijk te worden tegen jezelf over wat je nu echt wil?

Durf je de verwachtingen van anderen los te laten en even vooruit te scrollen in de tijd. Waar wil je aan het einde van het jaar op terugkijken? Wat wil je beleefd hebben? Waar wil je trots op zijn?

Laat het me weten in de comments onder deze blog. Ik ben benieuwd naar al je plannen!

xZarayda

GRATIS een VIP-member van theWhyGirl worden? Daarmee krijg je van mij 3 gratis lessen om dankzij online video meer uit je creativiteit en je blog of bedrijf te halen. En je maakt ook nog eens kans op allerlei leuke weggeefacties! Goede deal, toch?! Laat je naam en emailadres achter en wordt gratis lid!

Voornaam

E-mailadres

x Zarayda

 

 

 

Join Zarayda's inner circle!

3 comments


 1. Eugénie

  Beste Zarayda,

  31 december 2015 wil ik al mijn producten hebben staan!

  Het basisidee is om het proces tussen ziek melden met overspannenheid of burnout en weer hersteld zijn, te stroomlijnen.
  Nu gebeuren niet altijd de juiste dingen en als ze als gebeuren is het vaak heel laat in het proces. Dat is zo ontzettend jammer, omdat degene die er inzit hier last van heeft. Extra ziek wordt en dat helpt niet bij het herstellen.
  Om dat proces te stroomlijnen vraagt een aantal producten voor verschillende stake-holders in die hierbij betrokken zijn.

  Die producten ben ik nu aan het maken. Virtueel en real life.

  Een vroeg-interventie, een begeleidingstraject voor medewerkers en een training voor leidinggevenden. De vroeg-interventie en de training voor leidinggevenden ga ik zelf doen. Beide kan ik al aanbieden, maar ik ben het nu ook geschikt aan het maken als online-product.
  Voor het begeleidingstraject voor de medewerkers ben ik samenwerkingen aan het aangaan.

  Kortom, de opzet van het geheel maakt het al complex. Al kan ik er zelf prima mijn weg in vinden. 🙂

  Naast dat ik op 31 december 2015 de producten helemaal klaar wil hebben, wil ik de slag van idee naar klant gemaakt hebben. Dat is voor mij echt een uitdaging en het spannendste deel.
  Fijn dat in de facebookgroep van VBS-training veel expertise zit op dit gebied. Ik hoop van hen ook veel te mogen leren!

  Ook hoop in op 31 december 2015 mijn baan opgezegd te hebben. Met Grip op werkstress geld verdienen dus!

  Als ik 80 ben, wil ik dat ik mijn eigen zaak een serieuze kans gegeven heb om echt iets te worden. Mijn gezin is dat al, nu ook deze dromen!

 2. Sofie

  Hallo Zarayda,

  Yep…idem hier !
  1001 ideetjes waarvan ik zeker weet als kindercoach voor kinderen met een handicap mijn doelgroep er nood aan heeft, maar waarvan ik ze helaas niet allemaal tegelijk kan aanpakken, dus keuzes moet maken…wat ga ik eerst doen?
  Momenteel ben ik ook bezig met 2 cursussen om mijn business eindelijk eens van de grond te krijgen, want mede door die 1001 ideetjes & een soms nogal wisselvallig lijf heb ik tot nu toe minder kunnen doen dan ik voor ogen had.
  Sinds ik besloot om ook meer laptopstyle te werken, geeft mijn lijf me ook weer meer energie om mijn creatieve gekkigheden een voor een (achum 😉 ) aan te pakken.
  Buiten het feit dat ik sinds een tijd laptopstyle werk, is er voor de rest nog niet veel veranderd (zou ik ook niet willen) Ik werk nog steeds terwijl ik met één oog een een programma op tv volg, dat terwijl ik het mormeltje die haar taak als schoothond héél ernstig neemt, de nodige aandacht geef. Tijdens een korte break, speel ik snel een spelletje Mahjong om eventjes m’n focus ergens anders op te zetten & ohja, als ik tussen dit alles door plots weer een idee krijg die meteen (what else?) wil aanpakken, begin ik meteen te surfen op het net of duik ik in m’n persoonlijk bibliotheekje om te zien hoe ik dat volgende projectje op gang kan zetten.
  Moraal van het verhaal… Ik denk dat ik die vragen ook eens ga proberen te beantwoorden.

  Groetjes,
  Sofie

 3. Brigitte

  Hoe herkenbaar!!!! Duizend en één projecten, 5 opleidingen tegelijk, 3 series volgen, nog wat boeken tussendoor… 3 dagen per week full time met klantjes bezig zijn, 1 dag naar mijn moeder, de andere dagen “bij studeren” en op zondag “Dood” op de bank hangen…Ik voel ook al langer dat ik meer structuur mag aanbrengen in de dingen die ik doe… dus ik ga die vragen ook eens rustig bekijken… 😀
  Dank je wel om dit te delen, blij dat ik niet de enige ben en… dat er nog hoop is!! hihi
  Groetjes! Brigitte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *