3 OPLOSSINGEN VOOR JOUW PLANKENKOORTS PROBLEEM

Ik ben al een paar dagen volledig in m’n Rainman-modus. Ik loop mompelend door mijn huis, praat hardop tegen niemand in het bijzonder en kruip middenin de nacht uit bed om tekstaanpassingen te maken die om 03:59 briljant lijken en ’s ochtends om 09:00 dan weer tegenvallen.

Mijn dagenlang durende chaos heeft alles te maken met aanstaande vrijdag. Want dan geef ik mijn TEDxDELFT talk.

Behalve dat ik superdankbaar ben dat ik gevraagd ben om een idee te delen waarvan ik denk dat het gedeeld moet worden, ben ik ook retenerveus.

Want ook al ben ik al bijna 10 jaar ervaring als presentatrice, ik ben nog altijd bloednerveus wanneer ik het podium op moet. Meestal ebben de zenuwen na 5 minuten weg. Maar die eerste ogenblikken is het een en al trilstem, bibberwangen en veel te snelle ademhaling. En daarna gaat het vaak beter.

Aankondiging TEDxDelft Zarayda

In dit voorbereidingsproces naar de talk toe, heb ik  een beetje medelijden met mijn liefje. Omdat hij momenteel samenwoont met een afwezige, in zichzelf babbelende chick. Gelukkig is hij mild en ondersteunend. Want hij kent mijn krachten en vooral mijn tekortkomingen

Over tekortkomingen gesproken. De helft van het voorbereiden op een presentatie is jezelf en je valkuilen kennen. In mijn Creëer Je Eigen Online Show cursus is er een lesmodule gewijd aan het ontdekken van je Signature Storytelling Style. We gaan op onderzoek uit naar de natuurlijke kenmerken van je presentatiestijl.

Ik leer mijn studenten dat er 4 stijlen zijn waar de meeste presentatoren een mix van hebben. Ik val voor 80% in de Charmante Kletskous categorie (zo heet het Archetype, zijn geen kapsones) en ben voor 20% een Lyrische Leraar.

Een van de minpunten van mijn Archetypes is dat je als Kletskous niet zo tekstvast ben. Met andere woorden, het wil nog wel eens alle kanten op freestylen met als gevolg dat het verhaal warrig wordt. Hier maak ik me het meeste zorgen om.

Wat ik ook spannend vind is het kernidee dat ik straks verkondig. Met het vertellen van mijn idee neem ik namelijk een risico. Het is een idee in een idee. Straks op dat grote podium in die grote zaal deel ik een persoonlijke gedachte die mijn wereld de afgelopen maanden op zijn kop heeft gezet.

Mijn idee is minder klinkklaar als sommige van de beste TEDtalks die ik voorbij zag komen. En hoewel ik in mijn hart voel dat dit het verhaal is wat ik moet vertellen, ben ik er gespannen over. En heb ik last van plankenkoorts.

Online vind ik alleen maar ellenlange lijstjes van technische tips waardoor je beter kan presenteren. Tips als: gebruik zoveel mogelijk beelden in uw slides. Lees boeken over podiumpresentaties. En houd uw tijd goed in de gaten.

Praktische tips waar ik nu niet zo veel aan heb. Want mijn plankenkoorts gaat dieper. Ik ga straks op dat podium een stukje van mezelf laten zien dat sterk buiten mijn comfortzone zit. En om mezelf niet te verliezen in de spanning die daarbij hoort: heb ik 3 afspraken met mezelf gemaakt.

1. Ik neem mijn Plankenkoorts mee het podium op

Wat bij mij het allerslechtste werkt is me zelfverzekerder voordoen dan ik ben. Ik val altijd meteen door de mand. Mijn goede vriendin Mayana gaf me daarom jaren geleden een goed advies. Laat jezelf zien, met je plankenkoorts en al.

Durf eerlijk(er) te worden en maak het een onderdeel van je verhaal.  Sinds dat advies van Mayana, experimenteer ik ermee. Er valt een enorme last van mijn schouders als ik me niet ‘groot hoef te houden.’ En het maakt dat mijn 5 minuten stotteren supersnel voorbij zijn.

NFF2013NG_Openingsavond HDWDS-16

2. Ik laat mijn Gladde Goeroe thuis

Elke spreker wordt geplaagd door dezelfde soort angsten. We hebben allemaal last van de belemmerende ben-ik-wel-goed-genoeg gedachte. De wie-zit-er-nou-op-mij-te-wachten waanzin. Ik vind het een slecht advies als mensen je vertellen dat je het moet faken tot je het gemaakt hebt. Want faken veroorzaakt dat je jezelf overschreeuwt en dat je in een rol van de allesweter en de alleskunner schiet.

In het begin van mijn carrière betrapte ik mezelf regelmatig op overschreeuwen. Zo probeerde ik mijn onzekerheid te maskeren. Als ik beeldmateriaal terugkijk uit die tijd, krijg ik knoop in mijn maag. Ik ben echt niet mezelf.

Als je het perfecte plaatje van jezelf  neer probeert te zetten, probeer je de goeroe uit te hangen. Stop er maar mee. Een perfect plaatje interesseert niemand een ene hol. Want bij een gladde goeroe voelen we niets. Een spreker die kwetsbaar durft te zijn en zich durft te verbinden met haar publiek, sluiten we in ons hart

Als presentator van het Viva400 Gala 2013 kon ik niet langer de Feilloze Fashionista uithangen. Dus: schoenen uit. Toen Hilmar Mulder (hoofdredacteur Elle Magazine) bij me op het podium kwam, schopte zij de hare ook uit. En daarna volgde de halve zaal ons voorbeeld)

Viva400 schoenen uit

3. Ik weerspiegel mijn Waarom

De basis van mijn TED talk is een harde maar wijze les die ik van mijn vader leerde. Mijn vader is een paar maanden geleden overleden. Hij was de Denzel Washington van mijn leven en noemde mij zijn Waarom-meisje. Omdat ik altijd overal vragen over stelde. Hij nam al mijn vragen serieus en snoerde me nooit de mond.

Pas nu ik volwassen ben, snap ik wat voor waardevol cadeau dit is. Mijn vader was een belangrijke steunpilaar in het schrijven van mijn boek. Hij zei vaak tegen me: de waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is. Je hebt er recht op om je verhaal te vertellen. Hoeveel weerstand er ook van de wereld om ons heen komt.

Door deze blog en dankzij de creatieve ondernemers die ik ondersteun, ontdek ik dat er zoveel waardevolle verhalen nog niet verteld worden. Zelfs de meest zelfverzekerde, succesvolle of creatieve mensen twijfelen aan de waarde van hun verhaal. Aan of er iemand op ze zit te wachten.

Met mijn TEDx talk wil ik de luisteraars de levensles geven die ik zelf van mijn vader mocht ontvangen. Zodat er minder censuur en meer vrijheid komt op al die verhalen die verteld mogen worden. Verteld moeten worden misschien.

Deze blog, mijn cursus en de TEDtalk zijn allemaal druppeltje op die gloeiende plaat. Het is wat ik wil geven. En wanneer ik een connectie maak met die hartenwens, lost een deel van mijn plankenkoorts zich als sneeuw voor de zon op.

quote-Maya-Angelou-there-is-no-greater-agony-than-bearing-89689

Van jou wil ik horen hoe jij omgaat met je plankenkoorts. Laat je je erdoor afremmen of durf je jouw verhaal (met angsten en onzekerheden en al) toch te vertellen?

Vertel het me in de comments hieronder. Ik lees alle comments en wil het graag van je horen!

Dit is mijn favo TED Talk allertijden: Van schrijver en menselijk gedrag onderzoeker Brene Brown. Als ik deze talk niet had gezien, had ik nooit ja durven zeggen op de uitnodiging van de TEDx organisatie om een talk te doen. Geen grap!

In de comments hieronder kan je mij vertellen over jouw manier van omgaan met je plankenkoorts.

En voor nog meer gratis tips, tools & resources om zichtbaarder en succesvoller te worden als spreker, blogger of creatieve ondernemer word je  GRATIS een VIP-member.

Join Zarayda's inner circle!

3 comments


 1. Petra

  Mooie Zarayda, je blijft wederom inspireren met je openheid. Van jou verwacht natuurlijk iedereen dat je doorgewinterd op een podium gaat staan, maar ik begrijp zo goed dat het voor een groep mensen staan misschien wel went, maar wat je inhoudelijk gaat overbrengen en de reactie daarop altijd weer spannend is.
  Mijn faalangst kon ik eind vorig jaar ook niet meer ontkennen toen ik gevraagd werd te zingen op het kerstfeest van het bedrijf waar ik werk. Ik ben gewend voor grote groepen presentaties te geven en met die inhoud ben ik al zo bekend geraakt en heb het al zo vaak gedaan dat de spanning te dragen is en mij in ieder geval niet belemmerd om een podium op te gaan.
  Maar zingen voor zo’n grote groep mensen, en ook nog collega’s deed mijn podiumcomfort omslaan in podiumvrees, Echt goed zingen is iets wat ik altijd zo graag heb willen kunnen, maar die overtuiging was er nog niet echt en na een paar keer in kroegjes te hebben gestaan ging het dan nu echt gebeuren…
  Wat was ik nerveus en iedereen was verbaasd, want op een podium staan ging mij toch altijd zo goed af!? Uiteindelijk ging het optreden niet zo goed maar heb ik er wel heel veel fans bij gekregen. Mijn kwetsbaarheid en lef was al voldoende om een grote groep collega’s te laten genieten. Ik heb nog lang na staan trillen en ik denk niet dat ik het gauw nog een keer ga doen, maar het feit dat iedereen zo enthousiast was dat ik het toch maar even deed ook al was het niet perfect heeft mij weer doen inzien, dat het leven echt begint buiten je comfortzone en bij het afdoen van je masker en laten zien wie je echt bent in al je kwetsbaarheid.
  Ga zo door Za, ik ben fan!

 2. Sharona

  Mooie blog en überherkenbaar.
  Heb ook nog af en toe last van het gladde-guru syndroom; dan wil ik het eventjes heel smooth en geordend gaan vertellen, maar treedt ik volledig uit contact met mijn kracht: verbinding maken en delen vanuit mijn hart en ‘why’.
  Het naarstig willen aanpassen knijpt mijn flow-vermogen af.

  Dat is dan ook de lat die ik tegenwoordig voor mijzelf leg: verbinding is het belangrijkste.
  En daar moet ik volledig Sharona voor zijn, soms een hot mess en soms in complete zen-modus.
  Ik weet ook dat wat ik deel veel groter is dan mij alleen en daar stel ik me graag dienstbaar aan de boodschap op en trotseer ik elke keer weer mijn eigen onzekerheden.

  Dus ik vertel mijzelf nog elke keer als ik een podium opstap of voor een groep sta of met een klant ben: “Je bent goed genoeg, je mag genieten, jij 100% jezelf is het beste wat je met de wereld kunt delen.”

  And it gets easier: exercising that vulnerability muscle. Echt 🙂

  Thanks voor je blog en de reminders, Zarayda!

  Liefs, Sharona

 3. Amber

  Mooi Blog! Dank je wel 🙂

  Ooit had ik ook plankenkoorts. Een presentatie voor 5 mensen vond ik al eng. Als snel kreeg ik meer publiek. 10 mensen, 30 mensen, 50 mensen en toen 150 mensen.

  Kokhalzend ging ik naar mijn presentatie maar toen ik er eenmaal stond was alles relax.

  Ik heb echt hele mooie ervaringen mogen meemaken. Van hard oefenen van te voren en alles vooraf uitschrijven tot het moment dat ik daar stond en mijn hele presentatie van achter naar voor deed.

  Ik heb daaruit geleerd dat ik vooral vanuit mijn hart moet spreken. Het heeft me namelijk veel knuffels opgeleverd en een hoop waardevolle klanten.

  Toch battle ik ook weleens mijn angst of ego en heb ik soms het idee dat ik het ontzettend verknald heb. En dan blijkt het achteraf toch weer mee te vallen.

  Zet’m op en deel de wijsheid van je paps. You can do it!

  Groetjes Amber

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *