HEBBEN VROUWEN HUN FINANCIELE TOEKOMST OP ORDE?

Topondernemer Nina Pierson is, naar eigen zeggen, ‘niet zo heel erg bezig met haar financiële toekomst’. Ze is benieuwd of andere vrouwen dat wél zijn, en gaat op onderzoek uit. Ze interviewt Zarayda Groenhart en vraag vrouwen op straat naar hun financiële plan(nen).

Zarayda heeft een heel duidelijk beeld van haar financiële situatie en is daar ook actief mee bezig. Sterker nog: zij vindt geldzaken erg leuk. Zó leuk zelfs, dat ze vurig hoopt dat dit onderwerp wat gewoner wordt. “Dat je op het terras twee vrouwen aan een wijntje hoort zeggen tegen elkaar: ‘Nou, ik heb toch zo’n héérlijk aandeel gekocht.’ Dát.”

Niet gek dat ze dat specifieke voorbeeld kiest trouwens, want Zarayda belegt zelf ook. Ze begon ermee toen ze alleenstaande moeder werd, en nadacht over wat ze voor haar dochter wilde. “Ik dacht toen vanuit ‘de lens van de vrijheid’. Welke vrijheid wil ik mijn dochter meegeven? Wil ik later bijvoorbeeld een huis voor haar kopen als ze gaat studeren? Zo is het begonnen.” Inmiddels is Zarayda financieel onafhankelijk en belegt ze met kleine bedragen.

Doen andere vrouwen dit ook zo? Hebben ze hun financiële toekomst op orde? En hoe denken ze over beleggen? Beleggen lijkt voor veel vrouwen toch nog een ver-van-hun-bedshow. Of ze vinden het lastig om te gaan met de risico’s die verbonden zijn aan beleggen. Hoe zit het met het beleggingsgedrag van vrouwen? Nina vraagt het aan beleggingsstrateeg Judith Sanders.

“Eigenlijk is beleggen heel toegankelijk. In principe kan iedereen het vanaf achttien jaar, al vanaf vijftig euro per maand. Maar: je moet wel genoeg geld achter de hand hebben voor onvoorziene uitgaven. Dus het gaat om het geld dat je óver hebt”, aldus Sanders. Vervolgens vertelt ze welke drie vormen van beleggen er zijn: zelf beleggen, begeleid beleggen, of het helemaal uit handen geven bij vermogensbeheer.

Leuk te weten: vrouwen zijn over het algemeen ‘beter’ in beleggen dan mannen. Vrouwen nemen minder risico, handelen minder en zijn dus minder geld kwijt aan transacties. Kortom vrouwen, waar wachten jullie nog op?

“Wees nieuwsgierig”, zegt Zarayda Groenhart. “Probeer er met vriendinnen over te praten. Ga niet in je eentje het wiel uitvinden. Maak het leuk.” Nina is in elk geval geïnspireerd. Zou ze nu dan eindelijk stappen gaan zetten om te zorgen voor een goede financiële toekomst?

Bron: Linda.nl

Join Zarayda's inner circle!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *