DE ASN BANK WERELDPRIJS: VOOR STARTENDE ONDERNEMERS MET DUURZAME IDEEËN

In november 2019 presenteerde ik opnieuw de finale van de ASN Bank Wereldprijs. Dit is een uitdagend traject voor startende ondernemers met een idee dat bijdraagt aan een duurzamere wereld. De ondernemers die meedoen maken kans op training, coaching, publiciteit én een geldbedrag. Een super tof initiatief dus, waar mijn Surinaamse Business Mama-hartje sneller van gaat kloppen. Als klap op de vuurpijl is de directeur van ASN Bank een heel benaderbare man – na de eerste keer dat ik de prijs uitreikte dronken we samen een borrel aan de bar. Voor dit artikel mocht ik hem interviewen over de ASN Bank Wereldprijs, de ondernemers die eraan meedoen en hoe jij je deelname vastlegt.

Arie Koornneef is sinds 2017 directeur van ASN Bank, samen met Joyce van der Est. Hij werkte eerder voor de Volksbank, waar ASN Bank een onderdeel van is. Bij ASN Bank is Arie verantwoordelijk voor marketing & communicatie, duurzaamheidsbeleid & onderzoek en duurzame financieringen. Binnen zijn portfolio valt ook het platform ‘Voor de Wereld van Morgen’, waar de ASN Bank Wereldprijs een onderdeel van is.

ASN Wereldprijs
De eerste keer op het podium met Arie in 2018

Innovatie inspireert Arie: hij is geen stilzitter maar iemand die altijd de volgende stap wil zetten. Een mooie match met ASN Bank, die zich inzet voor duurzame vooruitgang. “Ik word enorm enthousiast van de vooruitstrevende ideeën van de deelnemers aan de ASN Bank Wereldprijs. De open blik van die ondernemers, het zonder aarzeling JA zeggen tegen een idee en daar vol voor willen gaan, dat herken ik heel erg bij mezelf.” Hij zet zich dan ook op persoonlijke titel in, als coach voor de deelnemers. “Als ik ergens heilig in geloof, vind ik het heel leuk om het samen te realiseren.”

Samen vooruit

Het gebeurt niet vaak dat een directeur van een bedrijf zó middenin de organisatie staat. Dit heeft volgens Arie veel te maken met de omvang van de ASN Bank: “er werken hier zo’n 175 mensen, die allemaal op hun eigen manier een bijdrage willen leveren aan een duurzamere wereld voor mens, dier en natuur. Veel groter willen we ook niet worden – wel qua impact, maar niet qua omvang. Ik kan, doordat het een relatief kleine groep is, makkelijk middenin de organisatie staan. Maandelijks doe ik het zelfs letterlijk: dan sta ik op de zeepkist te vertellen hoe het gaat en waar we mee bezig zijn.”

Die saamhorigheid, bijna een familiegevoel, ervaar ik ook onder de deelnemers van de ASN Bank Wereldprijs. Dat klopt, zegt Arie. “Het project wordt gedragen door Milou en Maartje, die elke ondernemer kennen en geïnvesteerd zijn in hun succes. Niet alleen tijdens het traject, maar ook daarna: ze organiseren regelmatig netwerkborrels waarop iedereen elkaar weer ziet en zorgen ervoor dat je ook na je deelname de ondersteuning en hulp krijgt die je nodig hebt.”

ASN Wereldprijs deelnemers

De ASN Bank Wereldprijs: voor wie is het en waarom wil je meedoen?

ASN Bank ondersteunt met dit traject startende ondernemers met duurzame ideeën. Het maakt niet uit hoe groot of klein je idee is: iedereen is welkom. En of je nu wint of niet, er gaat sowieso een prachtige deur voor je open. Als je geselecteerd wordt kom je in een poule van like-minded ondernemers die allemaal werken aan een tof bedrijf en een betere wereld. Je krijgt trainingen (zoals business cases, maar ook media- en pitch training), feedback die je helpt bij het aanscherpen van je businessplan, coaching en toegang tot het netwerk van ASN Bank. Hier horen zowel andere ondernemers als klanten bij. Arie: “We proberen steeds een link te leggen tussen de activiteiten die we doen voor onze klanten en de ondernemers die meedoen aan de ASN Bank Wereldprijs. Zo stuurden we nieuwe beleggingsklanten bijvoorbeeld een welkomstpakket met daarin thee van Ptthee, de winnaar van 2019.”

Meedoen aan de ASN Bank Wereldprijs? Dat kan!

Je aanmelden voor de ASN Bank Wereldprijs is heel eenvoudig. “Gewoon even Milou bellen,” zegt Arie lachend. Om het makkelijker te maken heeft ASN Bank op deze pagina alle informatie over de selectiecriteria, FAQ’s en de jury verzameld. Aanmelden voor de editie van 2020 kan vanaf augustus. Los van de ASN Bank Wereldprijs, die één keer per jaar wordt georganiseerd, kun je het hele jaar door met je duurzame idee terecht bij Voor de Wereld van Morgen, het platform van ASN Bank. Als je idee voldoet aan de duurzaamheidscriteria word je lid van de community en kan ASN Bank je op verschillende manieren helpen.

Een laatste tip van Arie: “we willen gevoel krijgen bij de passie en energie die achter je duurzame idee zit. Waarom doe je wat je doet? Wat wil je realiseren? Maar vertel ons vooral waar je hulp bij nodig hebt. Zodra we dat weten, kunnen we kijken of we daarin zelf een rol kunnen spelen of dat we je in contact kunnen brengen met andere ondernemers. Als we niet kunnen helpen, zeggen we dat ook!”

ASN Wereldprijs Winnaars 2019
De Winnaars van 2019

Benieuwd hoe het is om mee te doen aan de ASN Bank Wereldprijs? In deze aflevering van de Zarayda Podcast sprak ik 4 van de 6 finalisten van de ASN Bank Wereldprijs 2019: Spotify podcast #20 Het lef om groot te dromen of via iTunes

 

 

Join Zarayda's inner circle!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *