ADVIES AAN MN 19-JARIGE ZELF

Als je terug in de tijd kon reizen en je jezelf 1 advies mocht geven, wat zou je dan tegen jezelf zeggen?

Ik kreeg die vraag niet lang geleden en het maakte van alles bij me los.

Pasgeleden kreeg ik de vraag om terug te gaan in de tijd en om een brief te schrijven aan mijn 19-jarige zelf.

Voor een prachtige podcast-reeks, geproduceerd door de bank Insinger Gillisen, werd ik geïnterviewd over de belangrijkste lessen die ik leerde over geluk, het leven en m’n ondernemerschap.

Het interview, afgenomen door podcast koning Thijs Lindhout, is gebaseerd op de brief die ik schreef aan mezelf. En ik had niet gedacht dat het zo’n emotioneel ding zou worden.

Dit is een stukje uit die brief over een tijd dat ik niet meer zo gelukkig was in mijn baan bij de televisie:

‘Je wordt voor het oog van de buitenwereld steeds succesvoller. En tegelijkertijd raak je steeds verder van jezelf verwijderd. Je nadert de 30 en ineens lijkt alles waar je zo hard voor gevochten hebt, een beetje nutteloos. Het lege gevoel jaagt je angst aan.

Totdat je een mooi gesprek hebt met je vader?

‘Als alles mogelijk is, wat wil je dan beleven?’

De vraag overvalt je. Al een tijdje droom je ervan om voor jezelf te beginnen. Om een eigen online platform op te zetten waarop je alle verhalen kan maken die je wil maken. 

Je vader moedigt je aan. Je bent slim genoeg en een harde werker, zegt hij. Hij gelooft in je. Met zijn geloof in jou, begin je je eigen bedrijf. Je werkt hard, je gaat veel op je bek en soms zijn er onzekere periodes. Maar eigenlijk gaat het ook meteen best goed. In je eerste jaar word je winstgevend en in je 2e jaar verdien je zelfs binnen 1 maand je oude jaarsalaris.

Het belangrijkste inzicht dat je opdeed in al die jaren dat je jezelf zo wilde bewijzen aan de buitenwereld is dat succes en rijkdom niet te maken heeft met hoe anderen jou zien. Of anderen jou rijk en succesvol vinden.

Alle rijkdom die je in je leven gebracht hebt, diende zich aan omdat je groot durfde te dromen. Dat heb je van je vader geleerd. En inmiddels is je vader overleden. Dat was voor jou een grote slag. Hij was jouw nummer 1 cheerleader. Hij geloofde meer in jou dan jij op momenten in jezelf deed.’

Je vader, je moeder en je broertje leerden je wat echte rijkdom is. Een rijk leven gaat niet per se over geld. Hoewel geld een superbelangrijk element is. Rijkdom gaat over de permissie die je jezelf geeft om jezelf te zijn. Om groot te dromen. En om te doen waar je van droomt. Rijkdom is ook, omringd zijn door mensen die dat in je voeden. Mensen die je dat gunnen en je daarin aanmoedigen.’

Toen Thijs me in de podcast een stukje van mijn brief liet voorlezen, voelde ik een brok in mijn keel. Het werd een hele bijzondere podcast die sinds gister online staat om te beluisteren.

Ik vind het leuk en spannend om het met je te delen. Luister de podcast (die uitgezonden is door BNR Nieuwsradio) hieronder door op de afbeelding te klikken:

Laat je me weten wat je van de podcast vindt?

En,

Ik heb ook een supermooie vlog opgenomen over die podcast opnamedag met een uitdaging aan jou. De vlog maakt veel los in de mensen die em kijken en dat vind ik echt heel mooi.

Heb jij de vlog al gezien? Check em hieronder:

Ik ben benieuwd naar jouw advies aan je 19-jarige zelf.

Laat je het me weten via instagram? 

Zarayda

ps: o.a schrijver Adriaan van Dis, ex politica Hedy D’ancona en bergbeklimmer Wilco van Rooijen worden in de dezelfde reeks geïnterviewd. Die gesprekken luister je hier terug

Join Zarayda's inner circle!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *