#METOO IK VOELDE ME SCHULDIG

Afgelopen maandag had ik er ineens veel spijt van.

Ik keek naar Pauw en de woede welde in me op. Woede bij mij betekent eigenlijk verdriet. Verdriet dat ik niet wil voelen.

Het kan je niet ontgaan zijn. De discussie die los is gebarsten nav de #MeToo hastag. Verhalen over seksuele intimidatie. Aanrandingen. Seksueel geweld.

Niet alleen in Hollywood. Geen ver-van-mijn-bed show. Mensen die je persoonlijk kent. Mensen uit de media. Op je Facebook timeline. Misschien jij zelf wel. Ik ook.

Omdat ik net mijn kleintje heb gekregen en nog in mijn cocon van babyliefde zat, besloot ik niet mee te doen aan de discussie op social media. Mijn stem deze keer niet zo fel te laten horen in de media. Ik wilde de buitenwereld buitensluiten en even helemaal genieten van de focus op mijn pasgeboren dochtertje.

Tot maandagavond. Toen ik het gesprek bij Pauw zag, naar aanleiding van Jelle Brandt Corstius’ moedige openheid over zijn ervaring met seksueel geweld.

De toon van het gesprek in de talkshow deed mijn haren overeind staan. Jelle maakt mee wat elk seksueel geweld slachtoffer’s grote angst is. Dat je de moed vat om eerlijk te worden en dat mensen je niet geloven en je uitmaken voor leugenaar.

Alle angsten, alle verdriet en alle ongemak van toen ik zelf eerlijk werd over wat ik meemaakte met seksueel geweld, kwam meteen weer terug. Ik ben destijds ook geïnterviewd en het onbegrip en de soms lacherigheid waar je tegenaan loopt, is zo pijnlijk.

Baby roze wolk of niet, ik voelde dat ik moest reageren.

In 2014 schreef ik een boek over mijn ervaring. Ik had me jarenlang geschaamd en de nare ervaring had m’n leven veranderd. Pas na jaren hulp en trauma-therapie durfde ik eerlijk te worden. En pas toen ik eerlijk werd, kon ik helen.

Mijn boek Het Waarom Meisje is mijn verhaal. Het is een lange brief naar mijn vader over hoe wat mij overkwam, niet alleen mijn wereld in elkaar deed storten maar ook de wereld van ons gezin. De dader was namelijk een bekende van ons. Iemand die we vertrouwden en iemand van wie we hielden.

Het is nooit te laat om eerlijk te worden. Ik schreef mijn boek in 2014 omdat ik los wilde komen uit de gevangenis van schaamte. Maar ook om eerlijk te vertellen wat de enorme impact is, wanneer iemand zo over je grens gaat. Hoe het je zelfwaarde aantast. Je gevoel van veiligheid. En hoe, als je geen hulp zoekt, het zelfs je karakter verandert.

#metoo Ik voelde me schuldig

.
Mijn intentie met mn boek en met deze mail is, dat ik wil bijdragen aan een echt gesprek. Aan begrip en empathie.

Ik hield meer dan 7 jaar lang mijn ervaring geheim. Uit schaamte. Maar uit ervaring weet ik eerlijk moest worden om echt te kunnen helen. Als je ook #metoo meemaakte dat iemand over je grenzen ging, weet dat je niet alleen bent. En weet dat je kan helen van alle angst en heartbreak die je voelt.

Als je nooit iets naars meemaakte op dat gebied: gelukkig!! Maar met cijfers als 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 10 mannen, ken je veel meer mensen die je denkt, die minder geluk hadden dan jij. Moeders, zusjes, buurmeisjes, je leidinggevende op werk, mensen die je diensten en producten kopen.
Je kan er je kop niet voor in het zand steken.

Met mijn boek krijg je antwoord op vragen als: Waarom doen mensen bijna nooit aangifte? Hoe komt het dat het zo’n taboe onderwerp is en waarom beschermt de samenleving veel vaker de daders en niet de slachtoffers.

Alleen vanuit wederzijds gevoel en begrip kunnen we het gesprek met elkaar aan en komen met oplossingen. Met mijn boek wil ik door bloedeerlijkheid een brug van begrip bouwen.

Hier vind je mijn boek, als je em wil lezen

Er werd een korte docu gemaakt over mn boek + een event dat ik organiseerde om seksueel geweld op een eerlijke manier bespreekbaar te maken. Check die korte docu hier

Gelukkig is media soms ook een force of good. Journalist Femke van Wiggen interviewde me over mn ervaring en m’n boek. Ik durfde haar dingen te vertellen die ik niet eerder vertelde

Hoe sta jij in de discussie? Wat zie en voel jij? Vertel het me in de comments hieronder.

Join Zarayda's inner circle!

4 comments


 1. Carola

  Hallo Zarayda, dank voor je open bericht. Ik snap de woede die bij je op kan komen. En ik vind het absurd dat slachtoffers in Nederland deze positie hebben en ze erg hun best moeten doen om hun verhaal te halen. Tegelijkertijd vind ik de openbare media niet zo’n goed middel voor dergelijke verhalen. Ik vind dat je je verhaal moet kunnen doen in je eigen kring, zodat je steun krijgt en vooral aangifte moet kunnen doen bij de politie op een manier die ook leidt tot vervolging van de dader. Niemand hoeft wat mij betreft openbaar verantwoording af te leggen, dus slachtoffers niet en ook daders niet.

 2. Marielle

  Ik volg je al een tijdje – omdat ik dit jaar begonnen ben met mijn online business. Je stijl spreekt me aan en je enthousiasme is aanstekelijk. Maar met dit stukje sluit ik je in mijn hart. Heel duidelijk, heel moedig en zo enorm belangrijk dat je daarvoor even uit je roze wolk komt. Ik focus me in mijn werk op empowerment van tiener meiden – dus het is een onderwerp close to my heart. En ik ben net als jij moeder van een dochter. Dank je wel voor je openhartigheid en he wijze lessen. Ik ga je boek bestellen.

 3. dijn

  Hoi, ik lees je email, en keek daarna naar je TED-talk, en ik wil je bedanken voor je eerlijkheid en dat het nog niet af was want nog in de chaos.
  Ik ben er altijd vanuit gegaan dat ik wat te zeggen heb wanneer de chaos voorbij is en ik ‘de conclusie’ heb.
  Zie nu dat het een denkfout was.
  Ik ging ervan uit dat er eerst klaarheid moest zijn, zeg maar gerust perfectie. Oké, je raakte me!
  Dank je.

 4. Samira

  Jij bent een voorbeeld voor vele om er over te durven spreken, zo krachtig van jou! Het vergt daar voor veel moed…
  Dat maakt jou speciaal dat je jou zelf bloot geeft en puur bent.. het heeft jou sterker gemaakt dat is van jou af te zien in alles wat je doet. Je helpt andere op verschillende manieren
  Dank je wel xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *