GRATIS MASTERCLASS 4: LEVEN IN PLAATS VAN OVERLEVEN

Wat als je zou kiezen voor de weg van de minste weerstand?

Als je me die vraag zo’n 5 jaar geleden gesteld had, had ik je met een opgetrokken wenkbrauw en een spottende blik aangekeken.

Oei, wat had ik een oordeel over die zogenaamde ‘makkelijke weg,’

De weg van de minste weerstand was voor slappe klagers. Voor mensen die niet willen werken voor hun dromen. Voor luiwammesen die niet 100% willen gaan voor hun dromen.

Het afgelopen jaar heeft me geleerd dat ik er compleet naast zat. En dat je ‘de minste weerstand’ op een veel positievere manier kan interpreteren dan alleen maar als makkelijk.

Dit is wat er bij mij gebeurd is: het afgelopen jaar was een zwaar jaar. Mijn vader werd ziek en is heel snel na zijn diagnose (kanker) overleden.

Van de ene op de andere dag zaten wij als gezin in zware survival modus. Spanning, onzekerheid en ontzettend veel angst. Datgene waarvoor we zo ontzettend bang waren, is gebeurd.

Samen met m’n lieve paps hebben we alles gedaan wat we konden. We hebben gevochten voor zijn leven en gaven meer dan 1000%. En toch overleed mijn vader amper 3 maanden na de diagnose.

Het was een superzware tijd maar tegelijkertijd ook heel mooi, gek genoeg. Er was saamhorigheid en heel veel liefde. Lachen en veel huilen. En belangrijke gesprekken die soms alleen maar gevoerd worden wanneer het leven ervan afhangt.

Sinds die zware tijd en de dood van mijn vader, verlang ik meer dan ooit naar meer moeiteloosheid.

Eigenlijk moet ik sinds de dood van mijn paps weer helemaal opnieuw leren leven.

En ik merk dat ik een ontzettende behoefte heb aan meer licht en luchtigheid in mijn werk en leven. Sinds een paar maanden is het nastreven daarvan, een belangrijke prioriteit. En maak ik tijd en ruimte voor avonturen die me dat gevoel geven.

Daarom was ik vorige week in New York. Om te genieten, te ontspannen en om inspiratie op te doen voor het najaar van theWhyGirl.

Samen met mijn ondernemer bff’s Simone Levie, Dolly Heuveling van Beek en Nicole Offenberg hebben we gewinkeld, hebben we een 3-daagse workshop bij spreker en ondernemer Gabby Bernstein gevolgd en alle andere dagen gebrainstormd met cocktails en heerlijke hapjes

IMG_8513

Bij een superleuk vegan tentje in Bleecker Street, met chef Chloe 
Ik realiseerde me dat het volgen van je plezier en passie iets is wat veel mensen helemaal niet natuurlijk afgaat. Leven vanuit licht en luchtigheid. Vanuit plezier en passie. Leven om te genieten, zonder schuldgevoel.

In New York kreeg ik het inzicht dat op deze manier leven eigenlijk echt de weg van de minste weerstand is.

Mijn tweede inzicht was: we zeggen dat we vrij en gelukkig willen zijn maar veel vaker dan we ons er bewust van zijn, kiezen we toch voor de weerstand.

Kiezen we werk of opdrachten waar we geen voldoening uithalen. Voor ‘realistische’ dromen in plaats van de dingen waar we echt naar verlangen. Uit angst, twijfel of wantrouwen blijven we weg van de dingen waar we eigenlijk ontzettend gelukkig van worden.

Sinds New York snap ik nog beter dat de weg van de minste weerstand niets te maken heeft met het ‘ideaal’ dat je geen hobbels en valkuilen op je weg tegenkomt.

Niets te maken heeft met dat er nooit iets misgaat of dat je nooit teleurgesteld raakt.

De weg van de minste weerstand heeft te maken met de keuze om altijd weer terug te keren naar het plezier. Naar de passie, het enthousiasme en naar de luchtigheid.

De weg van de minste weerstand is: het loslaten van wat je denkt dat je moet doen. Het loslaten van nutteloos schuldgevoel en dingen doen je denkt dat je moet doen om te overleven.

De weg van de minste weerstand is: ECHT gaan leven. Doen wat je het allerliefst wil doen. En daarmee een verschil maken voor jezelf en voor de andere mensen voor wie jij een verschil wil maken.

Zoals je misschien wel weet maken Nicole en ik  samen een 5-delige gratis Masterclass reeks over juist deze thema’s en delen we inzichten en tools met je zodat jij ook meer vrijheid, fun en financiële zorgeloosheid kan creëren in je werk en leven.

Deze 4e Masterclass gaat over hobbels en valkuilen.

Zoals altijd zijn we bloedje eerlijk. Ik vertel je over de grootste fout die ik maakte toen ik voor mezelf begon en welke mindshift ik moest maken om succesvol te kunnen ondernemen.

En Nicole vertelt van welke creatieve valkuil ze nog steeds last heeft, zelfs na al die jaren ondernemen en wat ze doet om toch zo productief en plezierig te blijven creëren.

Wat is jouw belangrijkste inzicht uit de Masterclass?

Vertel het Nicole & mij  in de comments onder deze post, hier op de blog. We horen graag je verhaal!

xZarayda

p.s: als je iemand kent die, net als jij, heel veel kan hebben aan de gratis Masterclasses, stuur dit artikel dan door.

p.p.s: als je nog geen WhyGirl VIP-member bent, wordt dan lid. Dat is 100% gratis en dan kan ik je uitnodigen een super-event waar ik samen met Nicole in september sta en waar jij als VIP gratis bij kan zijn!

p.p.p.s: Tip je leukste vriendinnen om ook WhyGirl VIP’s te worden 🙂

2015-06-08_2155

Join Zarayda's inner circle!

19 comments


 1. Latifa El-Guada

  Hoi Zarayda & Nicole,

  Eindelijk jullie masterclass kunnen beluisteren, wat ook meteen een van mijn valkuilen is. Zo gaaf en goed te horen dat jullie zo openhartig spreken over die van jullie, nu durf ik ook uit te komen voor die van mij 🙂

  Ik ben nl ook niet zo’n goede planner en vind het lastig om structuur te houden, terwijl ik daar juist erg naar verlang.

  Hierdoor moet ik teveel van mezelf; ik moet m’n mailbox leeghouden/bijhouden, ik moet m’n meditaties nog doen, ik moet de podcastst nog beluisteren, ik moet gaan bloggen en zo kan ik nog wel even doorgaan met m’n to do lijstje. Dit zorgt op z’n beurt weer voor veel stress en weg is de structuur.

  Daarnaast borrel ik altijd van de ideeën die ik allemaal netjes noteer, waarvan ik een deel enthousiast mee start maar regelmatig niet volledig uitwerk. Daardoor stapelt het to do lijstje weer op enz enz. Vermoeiend als ik het zo teruglees….

  Mettertijd gaat er daarom een goede VA komen en ben laatst naar een training geweest waarin voor mij één motto enorm naar voren is gekomen: Just f*king do it!! Daar streef ik sindsdien naar,
  de ene dag gaat beter dan de andere maar ik ben al goed op weg!

  Lijkt me erg leuk jullie te ontmoeten de 24e in Rotterdam, ik kijk ernaar uit een avond met inspirerende gasten en ondernemers door te brengen.

  Tot snel!

  Hartelijke groet,
  Latifa El-Guada
  http://www.introductionsbylatifa.be

 2. Esther

  Beste Zarayda en Nicole,

  Dank voor jullie masterclasses. Ik heb vandaag, op mijn lummeldag 3 en 4 geluisterd.
  Vooral deze laatste was erg prettig. Fijn te horen en leren van jullie valkuilen en hobbels.

  Ik herken mezelf in beiden (grote dromer/ niet durven dromen) en ook in wat Jan-Kees schrijft.
  Wanneer ik veel ideeën heb, verlies ik focus en vooral contact met mijn eigen inspiratiebron.

  Ik heb al heel lang een grote droom en het is geloof ik nu de tijd om er hap-klare mini-dromen van te maken. Ik weet alleen niet zo goed hoe je dit kunt knippen. Hebben jullie nog tips?

  Wat ik een mooie les vond is inzet van je eigen talenten en hulpvragen bij je valkuilen en samenwerken met anderen die je aanvullen.

  En een grote hobbel voor mij (en vast ook voor anderen) is “geld”. Hoe ga ik dat betalen? hoe kom ik aan de middelen etc. Dit smoort mijn dromen.
  Het is een ego/hoofd-ding maar wel noodzakelijk om je dromen waar te maken.
  Kunnen jullie misschien tips delen hoe andere ondernemers en ook jullie zelf hiermee omgaan?

  • Nicole

   Dag Esther,

   Over het ‘knippen’ van je dromen, misschien leuk om daar tijdens het webinar op 2 sept iets over te vertellen. Geef je dus vooral op! Wat ik er nu over kan zeggen is dat als je weet hoe het ‘eindplaatje’ van je droom er uit ziet, je de vraag kan stellen: wat kan ik vandaag/ deze week/ dit jaar doen om dit eindplaatje te realiseren? Je kunt dan een lijstje maken van dingen die je kunt doen. Vervolgens kun je prioriteiten stellen: wat kan eerst/ wat moet eerst/ wat wil je eerst?

   Wat betreft geld is dit eenzelfde verhaal. Niet iedereen heeft meteen het geld om dromen te realiseren. Voor ik startte heb ik tijdens mijn werk gespaard om een buffer te hebben. Deze buffer was om geldloze maanden te overbruggen, maar ook om te investeren. Zeker als je gaat ondernemen, zul je moeten investeren. En ondernemen is risico’s nemen, hoe dan ook. Je weet nooit 100% zeker of je investering rendeert. En dat is spannend. Zelf heb ik dat stap voor stap gedaan, maar wel elk jaar geïnvesteerd in goede middelen die ik nodig had, de juiste opleidingen: op mijn vakgebied en in het ontwikkelen van mijn ondernemersvaardigheden (denk aan marketing). Ik houd van de uitspraak: to spend money to make money. Omdat als je investeert je ook slim nadenkt over: als ik investeer, hoe zorg ik dat ik daar omzet uit genereer?
   Zorg dat je altijd inzicht hebt in je geldstromen zodat je weet wat er mogelijk is. En durf te investeren. En als dat goed voor je voelt: stap voor stap.

   Succes! En wie weet zien we je bij het webinar op 2 september!

   Groeten, Nicole

 3. Danielle Pasma

  He, wat geniet ik van deze uitzendingen! Het maakt echt mijn ondernemerslust wakker!
  Dank jullie wel daarvoor!

  Ik ben denk ik een kind van jullie beiden, herken me in allebei jullie valkuilen ;-).
  De grote dromen zijn er wel, maar worden heel snel ergens diep weggestopt, want dat is toch niet voor mij weggelegd.
  En regelmatig gaan mijn ideeën met mij aan de haal, lig ik ’s nachts wakker door “Hoe moet dat allemaal’ en kan ik vervolgens weer doodslaan omdat ik te veel tegelijk wil of omdat ik te veel tegelijk doe en weer vastdraai.

  Ik ben op de weg terug van een burn-out en wil het heel graag anders aanpakken nu.

  De opmerking van Nicole ‘Stop met het oppoetsen van je valkuilen,’ vind ik geweldig!
  Ik ga hem erin houden ;-).

  Dank jullie wel weer!
  Liefs, Danielle

  • Zarayda Groenhart

   Mooie Danielle,

   Wat fijn dat je ondernemerslust door de podcast weer een boost krijgt! Top. Blij dat Nicole en ik je kunnen inspireren door bloedje eerlijk te zijn over onze eigen valkuilen. De tijd van ‘oppoetsen’ is inderdaad voorbij. Hoop dat je al gratis een WHyGirl VIP member bent geworden. If so, hou je updates in de gaten want binnenkort bespreken Nicole en ik een aantal van deze onderwerpen live met onze luisteraars voor een gratis event dat we organiseren. Als je daarbij wil zijn, mail me dan even via de contactpagina! xxZa

  • Nicole

   Hey Danielle,

   Wat mooi dat je mijn zin over de valkuilen onthouden hebt! En als je grote dromen hebt… die hoef je niet weg te stoppen. Stap voor stap werk maken van die dromen, maakt het al kleiner. Kijken wat je wel en niet kunt doen en jezelf niet onder druk zetten. Het woord ‘droom’ is voor mij soms ook te groot, maar een eerste stap of volgende stap kan ik altijd wel overzien. Dat inzicht helpt me om toch aan de slag te gaan.
   En supergoed dat je het na je burn-out anders gaat aanpakken. Ik wens je heel veel succes en plezier. En wie weet komen we je tegen op een van onze events.

   Groeten, Nicole

 4. Jan-Kees

  Hallo Zarayda en Nicole

  Mijn hobbel of valkuil is dat ik te veel ideeen heb, ik zie of bedenk alles helemaal vanuit m’n gevoel. Ik wordt helemaal enthousiast van het ingebeelde eindresultaat. Als er een complicatie voordoet, dan laat ik het er meestal bij zitten.

  Het gaat hier om kleine dingen, maar dat is wel wat me vaak overkomt. Ik heb er iets op gevonden, dat ik op inspiratieloze dagen al m’n niet uitgewerkte ideeen door moet lezen, het gevoel herleeft weer bij een van de ideeen ik ga er mee verder. Zo heb ik de laatste tijd toch wat dingen afgemaakt.

  Ook heb ik dingen die al heel lang in m’n hoofd broeden. Eigenlijk broed ik er te lang op, bang voor het moment dat de kuikens uitkomen. Bang om echt daadwerkelijk met het idee aan de slag te gaan omdat je van jezelf weet dat ik mezelf snel laat verlammen door optredende complicaties.

  Ik herken me in jullie beiden, ik ben een groot dromer maar rationeel gezien verwacht ik het realistische (het kleinste). Dat breekt m’n geloof in projecten wel op.

  Maar het komt allemaal goed, altijd! 😉

  • Zarayda Groenhart

   He lieve Jan-Kees,

   Ik denk dat heel veel creatieve duizendpoten zich herkennen in wat jij omschrijft en zich laten ontmoedigen op het moment dat er even wat tegenwind is. Maar wat ik tof vind om te lezen is dat je, wanneer je opnieuw contact maakt met je enthousiasme, het je beter lukt om je projecten af te maken. Merk dat dit bij mij ook heel goed werkt als het even wat stagneert. Fijn dat je een WHyGirl VIP member bent want in september bespreken Nicole en ik een aantal van deze onderwerpen live tijdens een gratis event dat we organiseren. Als je daarbij wil zijn, kan je me mailen via de contactpagina! Kletsen we live verder xxZa

  • Nicole

   Dag Jan Kees,

   Goed om te lezen dat het je helpt om uiteindelijk toch weer contact te maken met je verlangen. want dat helpt om door te gaan. Ik vraag me soms ook wel eens af: waarom wilde ik dit ook al weer? En als ik dan merk dat het enthousiasme terugkomt, weet ik dat ik op de goede weg ben. En soms heb ik ook gewoon een dipdag. Dan heeft het geen zin jezelf te forceren. En zoals je ook zo mooi schrijft: het komt allemaal goed!
   Wie weet tot ziens!

   Groeten, Nicole

 5. joanne

  Hoi, ook van Mijn Kant uit will ik jullie bedanken voor het delen van Julie hobbels, ik kan mezelf terug vinden in wat u zegt Zarayda en ik neem het zeker mee. Ik leef onder een druk, trek me veel terug en focus op Mijn studie en levensdoelen dat ik echt pas kan beginnen te leven als ik die hebt behaalt.
  Bedankt !!!

  • Zarayda Groenhart

   Lieve Joanne,

   Dankjewel voor het delen! Prachtig om te lezen dat je zo’n focus hebt maar vergeet niet om ook vandaag te leven. Ondanks de druk en naast de levensdoelen. Want het leven moet elke dag, waar het mogelijk is, ook genieten zijn. Ik hoop dat je al een WhyGirl VIP member bent (dat is gratis, je schrijft je hier in http://thewhygirl.com/vip-member/ ) want in september kunnen Nicole en ik live met je in gesprek tijdens een gratis event dat we organiseren. Als je daarbij wil zijn, kan je me mailen via de contactpagina! xZa

 6. Nicole

  Wat heerlijk dat jullie zo eerlijk jullie valkuilen delen! Ik herken mij vooral in de ‘valkuil’ van Nicole, ik heb ook echt geen meerjarenplan voor mijn bedrijf. Ondertussen geloof ik er ook niet meer in. Dit is een enorm ‘hoofdelijke’ aanpak, waarin geen plek is voor intuïtie. Wat je daarin ook heel erg tegen kan werken is dat je een pad voor jezelf hebt uitgestippeld en daar dan heel hard aan vast houdt. Alle zijpaden negeer je dan, terwijl je daar misschien veel gelukkiger van zou worden. Jij, Nicole, bent het prachtige voorbeeld van dat het ook echt gewoon anders, intuïtiever, kan!!!
  Wat jullie met deze podcasts ook zo mooi laten zien, is dat het uitspreken van je valkuilen al een enorme stap om ze te overwinnen/negeren is.
  Bedankt!!!
  Met een warme groet,
  Nicole

  • Zarayda Groenhart

   Lieve Nicole,

   Ben het helemaal met je eens. Het uitspreken van de valkuilen ontkracht ze. En inderdaad ervaar ik het ook zo dat iedereen zijn eigen ideale balans tussen intuïtie en hoofd mag creëren om de vrijheid en het plezier te optimaliseren. Nicole O en ik blijven ons best doen om, door eerlijk te zijn, luisteraars zoals jij te blijven inspireren. Niet alleen met de dingen die goed gaan maar ook met het delen van onze eigen valkuilen. Ben je al een WhyGirl VIP member, Nicole? (= 100% gratis, je schrijft je hier in http://thewhygirl.com/vip-member/ ) want in september kunnen Nicole en ik live met je in gesprek tijdens een gratis event dat we organiseren. Als je daarbij wil zijn, mag je me mailen via de contactpagina! Wie weet tot binnenkort live xZa

  • Nicole

   Ha Nicole (leuk een naamgenoot!),

   Wat een mooie complimenten, dank je wel! Ik ben nog steeds een planner, maar wel vanuit intuïtie. Die zegt soms: en nu ga je maar even wat anders doen, want dit werkt niet. Eerder luisterde ik daar niet naar en ging ik doorduwen. Een enkele keer is dat niet zo erg maar voor je het weet ben je koste wat het kost iets aan het doen vanwege…… een planning?! Als het plezier weg is, is je intuïtie je kompas. En die laat je inderdaad zien dat de zijpaden ook de moeite waard zijn!
   Wie weet tot ziens!
   Groeten, Nicole

 7. Esmir van Wering

  Goeiemorgen Zarayda,

  Ik zou zeggen: boek twee over de periode nadat je vader is weggevallen.
  Wat als jouw steunpilaar omvalt? En hoe je opnieuw het leven en jezelf moest uitvinden!
  Heel inspirerend, als je het mij vraagt!!
  En als je wilt sparren, laat maar weten. Ik help je graag.

  Liefs, Esmir

  • Zarayda Groenhart

   He lieve Esmir,

   Het is alsof je m’n gedachten leest.. Had al bedacht dat ik over deze intense periode wil gaan schrijven maar ik ben nog moed aan het verzamelen. Eerst komt er een ander (ontzettend leuk) boekenproject aan. Wellicht dat ik me daarna eraan waag. We gaan het ontdekken. Dankjewel in elk geval voor je lieve woorden en je aanbod. Wie weet zien we elkaar snel want jij als WHyGirl VIP member krijgt een uitnodiging om in september bij een gratis event te zijn waar Nicole Offenberg en ik een live talkshow hosten over de onderwerpen die we in de podcast bespreken. Als je daarbij wil zijn, kan je me mailen via de contactpagina! Wie weet tot snel! xxZa

 8. Karen

  Hoi Nicole en Zarayda, bedankt voor het delen van al jullie hobbels! Ik heb ‘uitstellen’ als hobbel. Als ik niet om 10 uur mijn belangrijkste belletjes al heb gedaan, denk ik: hmm, dan stel ik het wel uit tot morgen vóór 10 uur. Jezus wat zinloos! Haha nu ik het zwart-op-wit terug zie nog meer! Lachen om je valkuilen dus 😉

  • Zarayda Groenhart

   he lieve Karen,

   Herkenbaar, hoor, dat soort ‘gekke afspraken met jezelf’ maken. Ik betrap mezelf er ook vaak op. Lachen om dat soort valkuilen helpt idd goed. Hoe strenger je voor jezelf bent, hoe moeilijker het is om het gedrag rond die valkuil te veranderen, merk ik. Cool in elk geval dat je jouw valkuil durf te delen! Hoop dat al een WhyGirl VIP member, bent! (= helemaal gratis en je kan je hier inschrijven http://thewhygirl.com/vip-member/ ) want in september, tijdens een gratis event dat we organiseren, kan je met Nicole en mij in gesprek over de onderwerpen die we in de podcast bespreken. Als dat je wat lijkt, kan je me mailen via de contactpagina! xZa

  • Nicole

   Haha, Karen,
   Wat herkenbaar die afspraken met jezelf. We hebben het soms niet eens in de gaten! Juist het er om lachen helpt, want dan zie je eigenlijk pas echt waar je mee bezig bent. Jezelf soms iets minder serieus nemen is sowieso een goede actie… (en dit zeg ik vooral tegen mezelf 😉
   Dank je wel voor het delen!
   Groeten, Nicole

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *