‘JIJ DENKT DAT JE HET VERHAAL KIEST. HET VERHAAL KIEST JOU’

Het had een haartje gescheeld of ik had er niet gestaan.

Afgelopen vrijdag stond ik op het podium van TEDxDelft. Een prachtig podium om je verhaal op te vertellen. Toch had ik de kans bijna aan me voorbij laten gaan.

Toen ik ergens vorig jaar voor het eerst gevraagd werd om de Tedx talk te doen, zag mijn leven er nog anders uit. Ik was bezig met het schrijven van mijn boek. Hard aan het werk met theWhyGirl en Creeer Je Eigen Online Show en ook prive ging alles van een leien dakje.

Ik wist wat het idee was dat ik zou gaan delen op dat podium.

Tot in augustus het leven ineens een hele andere wending nam. Mijn vader bleek zomaar ineens ziek te zijn. Longkanker. En binnen 3 maanden was hij er niet meer.

Het idee van mijn oorspronkelijke TEDx talk had te maken met een levensles die ik van mijn vader leerde. Toen hij zo plotseling (het voelt altijd als plotseling) overleed, was mijn eerste reactie: ik zeg TEDxDelft af.

Want: het is te moeilijk. Te pijnlijk om een idea worth spreading te delen van die geweldige man die er niet meer is. Het zou te emotioneel zijn om dat podium op te klimmen en over mijn Denzel Washington (lees hier: mijn held) te praten.

10370440_10153166197898115_747296907536447994_n

Dus ging ik naar het TEDx coachingsgesprek (ze begeleiden je uitmuntend) om te vertellen dat ik de handdoek in de ring wilde gooien.

Gelukkig liet het TEDx team zich niet zomaar aan de kant schuiven. En gaven ze me het vertrouwen om een andere les die ik van mijn vader leerde, op het TEDx podium in de praktijk te brengen.

‘Probeer de chaos niet de baas te zijn. Probeer niet overal de controle over te willen hebben. Durf je in plaats daarvan over te geven aan die chaos.’

Want in die chaos zit een les. Een verhaal dat verteld moet worden. Ik blijf het je zeggen: jij denkt dat je het verhaal kiest om te vertellen. Maar de waarheid is dat het precies andersom is. Het verhaal kiest jou om verteld te worden.’

Dit is wat mijn vader me vertelde toen ik hem, vlak voordat mijn boek uitkwam, dagelijks huilend opbelde. Ik vond het vreselijk eng om eerlijk te worden over wat er in Het Waarom Meisje staat.

Mijn vader bleef me herinneren: jij kiest niet het verhaal, het verhaal kiest jou. Aan jou de vraag of je moedig durft te zijn en jezelf durft te laten zien. Met alles wat er mooi en minder mooi is. Met chaos en al.

B-9BnGMVIAEXrsfillustration by John Körver

‘Durf je chaos te eren. In plaats van erover te liegen, het te ontkennen of er een oordeel over te hebben. Alleen dan kan je de les pakken die de chaos je kwam brengen en andere mensen inspireren om zelf eerlijker te worden.

Ik ben nooit nerveuzer geweest dan toen ik vrijdagmiddag dat TEDx podium betrad. Maar ik ben zo dankbaar dat ik die kans heb durven grijpen. In plaats van te proberen mijn chaos te temmen, heb ik haar gewoon meegenomen het podium op.

Uiteindelijk heb ik mijn hart laten spreken. Het verhaal niet mooier of sensationeler gemaakt dan het is. Gelachen maar ook een traan weggepinkt. En eerlijk verteld dat ik retenerveus was omdat ik me zo kwetsbaar voelde. De reacties waren overweldigend mooi.

Praise TEDxDELFT

Binnenkort komt mijn TEDx talk online. Duurt namelijk een paar weken (wist ik ook niet). Tegen de tijd dat ie online staat, laat ik je het weten.

En dan wil ik meteen van je horen wat jij ervan vond. Of je er iets voor jezelf uit hebt kunnen halen en wat jij zelf wil delen met de wereld aan ideeen en ervaringen.

Want ik ben ook nieuwsgierig naar jou: Zit er een verhaal in jou dat erop wacht om verteld te worden? Maar ben je bang voor wat er gebeurt als je echt eerlijk wordt? Laat het me weten in het comments gedeelte onder deze blog.

En blijf in contact met me door GRATIS een VIP-member van theWhyGirl te worden. Maak je ook nog eens kans op allerlei leuke weggeefacties. Zoals binnenkort een gratis deelname aan Creeer Je Eigen Online Show! Laat je naam en emailadres achter om gratis een WhyGirl VIP te worden.

Voornaam

E-mailadres

x Zarayda

 

Join Zarayda's inner circle!

10 comments


 1. Carla

  Voor mijn gevoel zit ik midden in de storm. Het over me heen laten komen, accepteren en kijken naar de toekomst help maar is niet makkelijk.
  Het leven heeft soms onverwachte wendingen, het lijkt het laatste wat ik wil maar hopelijk brengt het weer andere mooie dingen in mijn leven.
  Mooi om jouw verhaal te horen.

 2. TheWhyGirl.com

  […] Ik koos ervoor om een persoonlijk verhaal vertellen. Over 2 ervaringen die mijn leven hadden gevormd. Eerder op deze blog kon je lezen dat ik, na de dood van mijn vader, bijna mijn TEDx Talk wilde cancelen. […]

 3. Indurekha

  Ja, het verhaal kiest jou, dat geloof ik zeker. Ik heb deze indringende whygirl aflevering een paar weken laten bezinken en ik ben echt aan de slag gegaan met: wát is nou mijn verhaal.
  En wat zijn er dan veel lagen! Het kost tijd, tijd om naar binnen te keren en alles met elkaar te verbinden, alles te begrijpen en vooral, althans dat merkte ik voor mezelf, alles zonder oordeel te gaan bekijken. Mijn verhaal begint daardoor steeds duidelijker te worden en er zit een les in, voor mij maar ook voor andere vrouwen.

 4. Indurekha

  Ja, het verhaal kiest jou, dat geloof ik zeker. Ik heb deze indringende whygirl aflevering een paar weken laten bezinken en ik ben echt aan de slag gegaan met: wát is nou mijn verhaal.
  En wat zijn er dan veel lagen! Het kost tijd, tijd om naar binnen te keren en alles met elkaar te verbinden, alles te begrijpen en vooral, althans dat merkte ik voor mezelf, alles zonder oordeel te gaan bekijken. Mijn verhaal begint daardoor steeds duidelijker te worden en er zit een les in, voor mij maar ook voor andere vrouwen. Nu ben ik op het punt gekomen dat ik aan het uitzoeken ben: hoe kan ik nou die boodschap doorgeven?
  Ik vond het daarom heel leuk dat ik me kon aanmelden voor de gratis videolessen, want dat vind ik echt een mooi medium.

 5. Csilla

  Ben héél benieuwd naar je TED talk!!!

 6. Carla

  Wat dapper dat je de TEDx talk gedaan hebt. Ik heb sinds een jaar gedaan wat voor mij eng en voelde, namelijk toegeven dat ik een zeer moeilijke jeugd gehad heb waarbij liefde en genegenheid ontbraken. Nu, veel therapiesessies later, kan ik zeggen dat ik me eindelijk vrij voel. Wat ik geleerd heb: Voel de angst en doe het toch. Jouw waarheid onder ogen durven te zien en met anderen delen voelt beangstigend maar ook bevrijdend.

 7. Fleur

  Wauw, wat bijzonder zeg!
  Ik ben benieuwd en kom zeker terug als het online staat:).

 8. Indurekha

  Wow, dit is bijna griezelig, het is precies waar ik mee bezig ben..
  Ja, mijn verhaal moet ook verteld worden, over vroeger. Omdat het me enorm heeft gevormd, een geheim te moeten meedragen. En dat patroon heb ik vervolgens doorgezet in mijn verdere leven.
  Ik denk dat anderen zeker iets aan mijn verhaal kunnen hebben. Maar als ik het helemaal eerlijk ga vertellen, ben ik eerlijk gezegd wel bang dat ik dan het contact met een aantal familieleden verlies, waaronder mijn vader. Dat ik dan hun steun niet meer krijg. Het is goed om daarnaar te kijken…dank je Zarayda!

 9. Loes

  Jaaa! Ik vond mijn verhaal het waard om er een boek over te schrijven. Maar nu het bijna uitkomt…koudwatervrees. Het is zo persoonlijk…gewoon mijn dagboek. En dat kan dadelijk iedereen lezen…vreselijk eng, spannend maar tegelijkertijd ook zo supertegekgaaf om de eerste lovende reacties van de proeflezers te zien. Kom maar op! Ik ben er klaar voor!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *