HET TABOE OVER GELD WAAR VROUWEN WOEST OM WORDEN

“Het was moeilijker geweest om weg te gaan bij hem als ik niet mijn eigen leven en mijn eigen geld had. De financiële zelfstandigheid die ik had, gaf me de vrijheid om de knop om te zetten. Daardoor kon ik bij hem weggaan.”

Deze aflevering van theWhyGirl gaat je misschien heel boos maken.

Dat is tenminste de reactie die Kirsten van den Hul vaak krijgt wanneer ze probeert om het taboe waar we vandaag over praten, bespreekbaar te maken. En ergens snap ik het wel.

The-VS-Show-A-Man-is-Not-a-Financial-Plan-REDOIk weet dat het is te gek om die liefdesrelatie te vinden waarbij je onvoorwaardelijkheid en rust vindt. Je voelt je Bonnie & Clyde en samen met je lover kan je de wereld aan.

Dus wie heeft er, op die roze wolk,  in godsnaam zin om na te denken over onromantische onderwerpen als financiële zelfstandigheid en je eigen geld verdienen?!

-1

Nogmaals, het kan zijn dat je boos wordt om de WhyGirl aflevering van deze week. Maar we gaan het er toch over hebben. Want ondernemer, columnist en winnares van de Joke Smit-prijs Kirsten van den Hul raakt met haar verhaal waarschijnlijk een gevoelige snaar bij je.

Kirsten vertelt je waarom het (roze wolken en al) van levensbelang is om je eigen geld te verdienen. Want zij zat ooit in een gewelddadige situatie. En zij kon zichzelf redden omdat ze financieel ass kickte.

Meer daarover lees je in haar boek Shevolution.

Wat is er toch zo taboe aan dit onderwerp? You tell me!

Klik & Kijk de nieuwe WhyGirl aflevering hieronder

Wat is jouw eerste reactie op het verhaal van Kirsten? Ben je het met haar eens of zie jij de zaken heel anders? Vertel het Kirsten en mij in de comments hieronder. Ik vind het leuk om van je te horen!

En op persoonlijk door mij op de hoogte te worden gehouden over WhyGirl.com en om een VIP’er te zijn (Ik deel allerlei leuke dingen met m’n VIP fam!) schrijf je je in voor m’n gratis WhyGirl updates!

xZarayda

 

Join Zarayda's inner circle!

13 comments


 1. Marijke

  Ik ben het volkomen met Kirsten eens. Het is ontzettend belangrijk om financieel en emotioneel onafhankelijk te zijn. Niet om de feminist te spelen, maar zodat je alle vrijheid hebt om keuzes te maken. En niet om uit angst bij iemand te blijven. Daar wordt niemand beter van.

 2. Nicole

  Goed thema dat Kirsten aankaart. Inderdaad een taboe, want je komt in de persoonlijke levenssfeer van mensen. Maar ik vind het goed dat er aandacht is voor vrouwen en geld en financiële zelfstandigheid. Mijn vader was directeur van een Sociale Dienst en vertelde dat er vaak zoveel vrouwen het heel zwaar hadden in de bijstand omdat ze volstrekt niet waren voorbereid op een leven alleen met kinderen. Ik kreeg zelf voorgehouden dat ik financieel goed voor mijzelf moest zorgen. Voor mij de normaalste zaak van de wereld. En ik hoop voor meer vrouwen.
  Je zet jezelf klem in een relatie als je bv. wegwilt uit een ongezonde relatie en dat niet of moeilijk kunt omdat je financieel niet rond kunt komen. We zorgen vaak goed voor ons uiterlijk, gaan naar sauna’s en schoonheidsspecialistes omdat we ons goed willen voelen aan binnen en buitenkant. Voor mij hoort jezelf financieel gezond voelen daar ook bij.

 3. plus

  Boos word ik er niet om, maar helemaal ben ik het er niet mee eens. Dat je erover na moet denken en je er op moet voorbereiden staat voor mij als een paal boven water. Dat heb ik ook gedaan.
  Maar in mijn geval krijg ik nogal eens te horen dat ik financieel niet onzelfstandig ben en dat dat ‘fout’ is want als mijn man weggaat dan… etc, etc. Echter, waarom zou ik nu mijn leven anders moeten inrichten dan hoe ik en mijn man dat graag willen zodat ik niet aan de grond zou zitten als hij bij mij weg zou gaan en al onze afspraken overboord zou gooien? Dan zou ik nu kiezen voor een pad dat mij niet aanstaat, terwijl dat in twee van de drie gevallen niet nodig zou zijn (de geslaagde relaties, zeg maar). I’ll take my chances…
  Ik kies ervoor om samen met mijn man en 4 kinderen te leven in een woon/werk balans die wij allemaal prettig vinden (ik helemaal thuis, man werkt 3 dagen buitenshuis en 1 dag thuis). En dat we dan financieel van elkaar afhankelijk zijn (hij verdient, ik kom rond), tja, we zijn op wel meer vlakken van elkaar afhankelijk: dat heet een relatie, dáár hebben we voor gekozen: samen een zo fijn mogelijk leven leiden. Noem mij naïef, ik ben tenminste oprecht gelukkig met mijn leven.

 4. Liset

  De reactie boosheid op dit onderwerp snap ik niet zo goed. Tegenwoordig is het leven zo anders ingericht dan 50 jaar terug. Toen waren scheidingen een uitzondering, nu zijn ze bijna regel. Vroeger trouwde je voor je twintigste levensjaar en was het norm dat je als vrouw thuis bleef en voor de kinderen zorgde. Nu niet meer. Dat betekent dat je als vrouw er voor moet zorgen dat jij ook de nodige zaken kunt ondervangen. Als je gaat scheiden, als je man werkeloos wordt, als als als: je bent net zo verantwoordelijk voor de financiën als alle mannen op deze aarde!

  Voor mij is het niet meer dan logisch dat een vrouw financieel afhankelijk is binnen een relatie. Zelf ben ik onlangs mijn baan verloren en het ergste van alles, vind ik nog wel dat mijn vriend opeens mijn rekeningen betaalt. Dat is iets wat ik me nooit kon voorstellen. Zelf ben ik door mijn moeder opgevoed met het idee dat mannen en vrouwen gelijk zijn, in alles – dus ook financieel. Ik heb dus altijd heel bewust gespaard, we hebben alle rekeningen eerlijk verdeeld en als ik iets voor mezelf wilde kopen, spaarde ik daar zelf ook voor. Nu ik opeens geen baan meer heb, doe ik een heleboel dingen ook niet meer. Wat ik wel doe, is van mijn gespaarde geld een opleiding volgen. Ik wil namelijk koste wat het kost weer een baan vinden, die geeft me namelijk een onafhankelijk gevoel en een gevoel van eigenwaarde (en ik haal er ook onwijs veel voldoening uit). Tot die tijd ben ik wel heel blij en dankbaar dat ik een vriend heb die zo lief is me te helpen tot ik een andere baan vind en weet dat ik niet bewust werkeloos ben.

 5. Kirsten

  Wow wat een mooie reacties!
  Het standpunt van de partners, heel erg belangrijk! Ik mis dat eerlijk gezegd nog wel eens in deze discussie.. En voor alle duidelijkheid: ik ben ook een positivo, dus investeren in jezelf omdat je het waard bent (in plaats van omdat het wel eens mis kan gaan).. Inderdaad, het gaat om de bewustwording.. daarom ben ik betrokken bij het project Kracht on Tour van het ministerie van OCW (www.krachtontour.nl) dat precies gaat over dit thema. Zet ‘m op lieve dames en wie weet tot ziens!

 6. MF

  Wauw, wat een goed onderwerp! Ga zo door, WhyGirl!

  Ik denk altijd: als je je door dit soort boodschappen heel erg aangevallen voelt, dan is er blijkbaar een gevoelige snaar geraakt die het waard is om verder te onderzoeken bij jezelf. Als je namelijk weloverwogen keuzes hebt gemaakt waar je achter staat, dan zul je ook niet zo snel uit je slof schieten als iemand daar iets van vindt…

  Bovendien gaat het er hier trouwens ook helemaal niet om een OORDEEL te vellen over vrouwen die hun leven zo hebben ingericht dat zij financieel afhankelijk zijn. Maar wat volgens mij wèl moet stoppen is de enorme vanzelfsprekendheid waarmee vrouwen afhankelijk zijn van een ander. Je neemt daarmee namelijk een behoorlijk groot financieel risico. Dat betekent zeker niet dat je het niet moet doen, hoor, maar denk er wèl goed over na wat dat betekent! Zoals Kirsten in het filmpje aangeeft: dat doe je toch ook met zoiets als je brandverzekering?

  Dus: denk goed na, praat erover met je partner, kijk of je goede afspraken met elkaar kunt maken (“Wat doen we als…”). En maak dan een weloverwogen keuze hoe je je leven inricht. Dát is volgens mij emancipatie: goed voor jezelf (en je kinderen) kunnen zorgen. Dat geldt voor zowel vrouwen als mannen. En dat doe je in ieder geval niet door je kop in het zand te steken waar het om financiele risico’s gaat.

  Besef ook: het anderhalfverdienersmodel (dat in Nederland zeer veel voorkomt en waarbij vrijwel altijd de vrouw een kleine parttime baan heeft) is meestal al niet genoeg om financieel onafhankelijk te kunnen zijn. Zeker niet als je ongehuwd was, het huis toevallig op naam van je ex staat omdat hij het zelf gebouwd heeft en je bij hem was ingetrokken, je zelf bij lange na niet genoeg verdient om zelf woonruimte te kunnen betalen, er lange wachttijden bestaan voor sociale huurwoningen en je daardoor noodgedwongen bij je ex moet blijven wonen, die dreigt jou en je 3 kinderen op straat te zetten (dit gebeurt momenteel echt in mijn omgeving). Zo kan het dat je van een comfortabel leven ineens in die armoedeput valt en geen kant meer op kan. Denk ook aan de impact die dit heeft op je kinderen!

  Nog een laatste punt dat ik vaker terughoor als ik het erover heb dat het in Nederland te vanzelfsprekend is geworden dat vrouwen financieel afhankelijk zijn: “Misschien hebben vrouwen gewoon andere of minder ambities”. Laatst besefte ik pas hoe seksistisch zo’n opmerking is: van een man verwachten we ook niet dat die heel ambitieus carrière hoeft te maken. Maar we vinden het wèl normaal dat hij werkt en zichzelf kan onderhouden. Waarom zou dit voor vrouwen ineens niet gelden dan?

  Ik lees momenteel trouwens het boek Samen Uit, Samen Thuis van Saskia de Bel over de verdeling van werk en zorg binnen gezinnen. Een aanrader!

  • Jolanda van Henningen

   Beste MF, ik heb bewondering voor jouw reactie! Ik ben er helemaal mee eens en hoop dat jij en dit artikel vrouwen aan het denken zet!

 7. Danielle

  Ik had een bloeiend bedrijf, een mooi gezin en het financieel heel goed en kreeg van het een op de andere dag te horen dat mijn toenmalige partner wilde scheiden. Dit betekende zowel persoonlijk, als zakelijk afscheid. Ik bleef met twee jonge kinderen en lege handen achter en in 1 klap was alles waar ik zo hard voor gewerkt had weg. Geen pensioen, geen bedrijf meer, geen zwembad meer in de tuin en zelfs geen alimentatie voor de kinderen, dus ik stond er financieel ook helemaal alleen voor. Toch heeft het feit dat ik weer helemaal op nul moest beginnen en er financieel helemaal alleen voor stond er voor gezorgd dat ik mijn huidige bedrijf Succesmama heb opgericht waarmee ik vrouwen wil helpen om een onafhankelijk en verrijkt leven te leiden. Ze bewust maken van hoe belangrijk hun economische zelfstandigheid is en dat je mede dankzij het internet heel goed zakelijk kunt groeien en je gezin laten bloeien. Ik realiseerde mij dat ik 12 jaar aan de droom van een ander gewerkt had. En nu werk ik aan mijn eigen droom en dat voelt fantastisch! Je kunt bij de pakken neer gaan zitten als je een tegenslag hebt, maar je kunt het ook zien als een kans en er iets moois van maken! Fijne dag allemaal, maak er iets moois van, want je leeft maar 1 keer!

 8. Danielle

  Ik had een bloeiend bedrijf, een mooi gezin en het financieel heel goed en kreeg van het een op de andere dag te horen dat mijn toenmalige partner wilde scheiden. Dit betekende zowel persoonlijk, als zakelijk afscheid. Ik bleef met twee jonge kinderen en lege handen achter en in 1 klap was alles waar ik zo hard voor gewerkt had weg.

  Geen pensioen, geen bedrijf meer, geen zwembad meer in de tuin en zelfs geen alimentatie voor de kinderen, dus ik stond er financieel ook helemaal alleen voor. Toch heeft het feit dat ik weer helemaal op nul moest beginnen en er financieel helemaal alleen voor stond er voor gezorgd dat ik mijn huidige bedrijf Succesmama.nl heb opgericht waarmee ik vrouwen wil helpen om een onafhankelijk en verrijkt leven te leiden.

  Ze bewust maken van hoe belangrijk hun economische zelfstandigheid is en dat je mede dankzij het internet heel goed zakelijk kunt groeien en je gezin laten bloeien. Ik realiseerde mij dat ik 12 jaar aan de droom van een ander gewerkt had. En nu werk ik aan mijn eigen droom en dat voelt fantastisch!

  Je kunt bij de pakken neer gaan zitten als je een tegenslag hebt, maar je kunt het ook zien als een kans en er iets moois van maken! Fijne dag allemaal, maak er iets moois van, want je leeft maar 1 keer!

 9. Angela

  Kirsten wil elke vrouw bewust maken van haar eigen situatie, zonder te oordelen over de keuzes van een ander. Jammer dat vrouwen daar dan zo woest over worden. Het is nou eenmaal erg vanzelfsprekend dat de man zorgt voor zijn vrouw (en gezin). Kirsten probeert alleen te zeggen dat je goed voor jezelf moet zorgen als vrouw, zeker als je van je roze wolk af dondert.
  Dat je zelf een carrière hebt als vrouw, wil wat mij betreft niet zeggen dat je er niet bent voor je kind. Wel dat je een onafhankelijke vrouw bent die voor haarzelf en haar kinderen kan zorgen.
  Lijkt me een nuttig stukje bewustwording!

 10. Pauline Hoek (@PaulineHoek)

  Mevrouw Neelie Kroes zegt er dit over:

  “Die prins op het witte paard mag best je ideaal zijn. Maar je weet niet hoelang hij op dat paard zit. Je weet niet hoelang jij met hem door wilt, wanneer jij op dat paard wilt. Wees nooit afhankelijk van iemand, als dat in je vermogen ligt.”

  Ik zit inmiddels op het paard. Knappe prins die me er nog vanaf krijgt.

 11. Esther

  Lijkt me een uitgemaakte zaak om als vrouw (ook) binnen een relatie financieel onafhankelijk te zijn. Ik ken het boek niet, maar vermoed dat vrouwen die er heel bewust voor kiezen om intens bij de opvoeding van hun kinderen betrokken te zijn, dit onprettig vinden om te lezen. En dat snap ik ook. Steeds weggezet worden als “Probleem op Komst” is ook vervelend.

  Dit is een uitwerking van de ‘Verwende Prinsesjes’ discussie…dat blijft een lastig vraagstuk, vooral omdat het over de kwetsbare zaken van een vrouwenleven gaat: relatie, kinderen, (on)afhankelijkheid.
  Ik mis wel het standpunt van partners (nogmaals ken het boek niet) en kiezen voor onafhankelijkheid OMDAT je relatie wellicht op de klippen loopt is wel erg negatief. Financiële onafhankelijkheid omdat je van je werk en je leven en jezelf houdt komt mij vele malen zonniger voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *