MIJN BOEK HET WAAROM MEISJE IS ER!

Meer dan twee jaar geleden begon dit verhaal als een roman.

Ik kreeg een geweldig mailtje met een uitnodiging om eens te komen praten bij een uitgever. Dolblij maakte ik de afspraak.

Of ik er weleens aan gedacht had? Om een boek schrijven. Meteen wild enthousiast natuurlijk!

Ik hoor bij die 1 miljoen Nederlanders die ervan dromen om een boek te schrijven. Van Amsterdam tot New York, Kaapstad, Spanje en Belgie, overal kroop ik achter de laptop om mijn gedachten op papier te zetten.

evernote
Vrolijk begon ik aan mijn roman. Maar na een paar maanden merkte ik: het loopt niet. Ik wil van alles vertellen maar weet niet precies wat ik eigenlijk echt wil zeggen. Mijn redacteur legde de vinger op de zere plek. ‘Volgens mij zit er een verhaal onder het verhaal dat je opschrijft. Ga graven en zoek uit welk verhaal er echt verteld wil worden.’

Bam. Maskers af en bloedeerlijk worden. In een keer kwamen de woorden vanzelf. Het werd geen roman, maar mijn eigen verhaal. Op een manier zoals ik het nog nooit verteld had.

Het Waarom Meisje is een boek over de impact van seksueel geweld. Niet alleen voor het slachtoffer maar de impact op een heel gezin. Dit boek is het verhaal van een gezin dat heel eerlijk wordt over de ervaring die hun kijk op de wereld veranderde. Want de dader was iemand die wij allemaal kenden. iemand die we vertrouwden en iemand waarvan we hielden.

Het schrijfproces was moeilijk. Want wat gebeurt er wanneer je zo eerlijk wordt over alles waar je het liefst nooit over zou praten?

omslag boek foto.jpg kopie

Hoe ongemakkelijk dit onderwerp is om over te praten, merkte ik niet alleen tijdens het schrijven van mijn boek. Ik merk het ook wanneer ik mijn verhaal doe als ik te gast ben in programma’s op de radio en bij de televisie.

Seksueel geweld is een taboe onderwerp. Van mensen in mijn omgeving tot belangrijke journalisten met eigen talkshows, niet iedereen durft het onderwerp bespreekbaar te maken. Begrijpelijk. Mij heeft het bijna 10 jaar gekost om eerlijk te worden.

Pas toen ik eerlijk werd, kon ik gaan verwerken wat me overkomen is. Sterker nog, eerlijk worden heeft me waarschijnlijk het leven gered. Want leven met een donker geheim waar je je voor schaamt, is geen leven.

1 op de 3 vrouwen maakt het mee in Nederland. Seksueel geweld. En het duurt gemiddeld 5 jaar en 30(!!) incidenten voordat slachtoffers hulp durven te zoeken. Een statistiek die te erg voor woorden is.

Om die reden schreef ik het boek. Want ik weet wat een opluchting er schuilt in het vertellen van je waarheid. De steun die je kan ontvangen. De hulp die je kan gaan zoeken. En uiteindelijk de liefde en troost die er op je af zal komen, als je je niet langer verschuilt.

Want dat heeft me het meest overweldigd. Dat er zoveel mooie mensen op mijn pad kwamen die me hebben geholpen

En met in het achterhoofd dat ongemak rond het onderwerp heb ik, een nieuwe webserie voor je gemaakt.Een reeks portretten van mannen en vrouwen die vertellen over een geheim dat ze jaren bij zich droegen.

Geheimen die niet per se gaan over seksueel geweld. Nee, sommige geheimen zijn grappig en ludiek. Andere geheimen zijn serieus en wat zwaarder. Maakt allemaal niet uit. Een geheim is een geheim. We durven niet eerlijk te worden omdat we bang zijn om veroordeeld te worden. We schamen ons en zeggen niets.

Webserie: Het Waarom Meisje – Kirsten’s Geheim

De komende weken krijg je hier op theWhyGirl meer geheimen te horen.

Wat ik hoop is dat ik je met mijn eigen openhartige verhaal in het boek en met de nieuwe webserie inspireer om eerlijker te worden.

Eerst tegen jezelf en daarna misschien wel tegen je omgeving. Want het inslikken van je geheim is pijnlijk. En het doel van het leven is om zo gelukkig te zijn als maar mogelijk is. Tenminste dat is sinds een paar jaar mijn overtuiging!

xZarayda

Meer weten over Het Waarom Meisje of het boek bestellen? Klik dan hier

Join Zarayda's inner circle!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *