RAASHOOFDEN, PERFECTIONISTEN & BURN-OUT BABY’S: STOP MET NON-STOPPEN

Je grenzen kennen en stoppen wanneer het genoeg is geweest. Ik als raashoofd, perfectionist en daardoor potentiële burn-out baby heb er geen talent voor. Terwijl ik heus wel weet dat ik, juist om al mijn ambities en dromen te verwezenlijken, beter moet worden in het ont-stressen (dom woord). Omdat het anders van alle kanten misloopt.

Aanstaande donderdag praat ik op theWhyGirl bank voor onze wekelijkse online talkshow met Xaviera, een megasuccesvolle WhyGirl die een burn-out kreeg van alleen maar leuke projecten. You’re kidding me, right?!

Nope, really happened!

Maar voordat je donderdag van de talkshow gaat genieten, trakteer ik je vandaag op een gastblog. Mayana is mijn goede vriendin, mijn occasional coach en een meester(es)? in het ontspannen. Toch heeft zelfs zij soms last van die stiekeme stem. De stem die zegt dat alles NU moet en dat je (*Barry Stevens voice*) vooral moet doorgaan. Zij deelde ooit een persoonlijk inzicht met mij over het nut van nutteloos bezig zijn.

Mayana

Door Mayana ‘Wanneer ga je weer eens wat met je leven doen?’ gonst er regelmatig door mijn hoofd wanneer ik suf mijn nagels aan het lakken ben, koffie verkeerd met een vriendin drink of 5 afleveringen van Scandal achter elkaar kijk.

Ineens, als een duvel uit een doosje is daar het schuldgevoel: ik zou toch nu dit, of ik moet nu toch eigenlijk dat. Iemand uit mijn verleden, ik noem geen namen, heeft dat vroeger regelmatig tegen mij gezegd en nu, als een papegaai, hoor ik het me tegen mezelf zeggen. ‘Ga eens wat met je leven doen joh!’

Ik doe werk waar ik van hou. Ik ben een coach, geef trainingen en ik zing en schrijf. Allemaal dingen die ik ontzettend leuk vind. Maar draai mezelf volledig vast als ik niet regelmatig “zinloos’ bezig ben. Mijn ervaring met ogenschijnlijk zinloos, of nutteloos bezig zijn,  is de voedingsbodem voor de grootste inspiratie en aha momenten. Mijn mooiste werk: mijn dierbaarste songs, mijn meest boeiende trainingen zijn voortgekomen vanuit het ‘er niet mee bezig zijn’.

Voor mijn laatste album plande ik ooit 2 weken in de agenda vol om keihard te schrijven aan nieuwe songs.  Het probleem? Ik merkte ik dat ik NUL inspiratie voelde. De deadline kwam dichterbij en ik had al maanden de tijd gehad om met nieuwe songs te komen.  Maar het kwam gewoonweg niet. Frustrerend. In de frustratie stelde ik mezelf de vraag: waarom wil ik dit ook al weer allemaal zo graag?! Ik kan het niet, wie zit er op mijn songs te wachten en meer van dat soort gedachtes welden in me op.  Ik kon niet anders dan het even helemaal los te laten.

Dus heb ik de volgende dag bij een vriendin doorgebracht op een camping in Den Bosch. Gelanterfant, wijn gedronken, gelachen en suf voor ons uit gekeken. Eenmaal, al mijmerend op de terugweg in de auto, hoorde ik het! De tekst en de melodielijn van een nummer wat geboren wilde worden. En ik kon haar verstaan, zo maar, was het daar. In al haar eenvoud en schoonheid. Thuisgekomen zijn mijn vriend Kerwin en ik, achter de piano gaan zitten en het nummer I AM was er! En het is het nummer van het gelijknamige album “I AM” waar ik het meest trots op ben.

Vanuit niets kan er dus zo maar ‘iets’ waardevols geboren worden.  Als ik mijn agenda volprop met van alles en nog wat, raakt m’n inspiratie kanaal verstopt. Mijn inzicht? Zo zinloos is zinloos bezig zijn blijkbaar niet.

Mayana

Mayana & haar lief Kerwin zitten met hun mooie billetjes van 4 tot 10 juni op Ibiza. Zij organiseren daar een geweldige retraite: “ The Real Me Retreat”. Mocht je behoefte hebben aan een professioneel chill & tot jezelf kom-moment en heb je zin om NU te vertrekken, neem dan effe een kijkje hierrrr TheRealMeRetraite Er zijn nog 2 plekjes om erbij te zijn, bel of mail je met nan@1idinternational.com / 0039 348 253 2175. Als je gaat, ik ben iig jaloers 🙂

x Zarayda

Join Zarayda's inner circle!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *