HET TABOE OVER SEKS DAT ALLANG DOORBROKEN HAD MOETEN WORDEN

Volgens de Semang stam in Maleisie veroorzaakt seks hebben in het daglicht dodelijke bliksem, bij de Lepcha stam is het verboden om te seksen nadat er een berenval is gezet en de West-Afrikaanse Bambara-stam gelooft dat stellen die overdag een kind proberen te maken daarmee de goden uitdagen en de kans op een albino baby aanzienlijk vergroten.

Jep, er zijn behoorlijk wat exotische taboes in de wereld als het gaat om seksualiteit. Maar ook hier in het nuchtere Nederland hebben we er nog genoeg. Taboe over seks en seksueel geweld.

Aanstaande woensdag 21 mei word ik tijdens de 3e editie van StadsTaboes openhartig over alles wat te maken heeft met seksualiteit en seksueel geweld. En ook deze 3e editie doen we weer ism De Gemeente Amsterdam en op ons vaste plekkie in Hotel Droog.

Met 80 vrouwen, een 3-koppig mannenpanel en de openhartige, soms confronterende verhalen van WhyGirls komen we tot de kern. Hoe? Door bloedje eerlijk te worden en alles te zeggen wat we vinden, voelen en hebben meegemaakt.

Tijdens StadsTaboes praten we over 3 stellingen:

1. Vrouwen hebben in Nederland dezelfde seksuele vrijheid als mannen.
2. Om andere vrouwen te beschermen moet je als slachtoffer van seksuele intimidatie/geweld altijd aangifte doen.
3. Als slachtoffer van seksueel geweld ben je onherstelbaar beschadigd.

Zelf heb ik ook ooit een vervelende ervaring met seksueel geweld gehad. Jarenlang beet ik op mijn tong en hield ik mijn geheim voor me. Als ik er nooit over zou spreken, zou het vanzelf weggaan, had ik bedacht. Werkte natuurlijk niet. En vanaf het moment dat ik er eerlijker over werd, tegen mezelf maar ook tegen mijn omgeving, merkte ik dat de gevangenis van schaamte waarin ik mezelf vast had gezet, langzaam maar zeker oploste. Ik dacht dat eerlijk worden over het lelijks dat me overkwam zou veroorzaken dat mensen alleen nog maar dat lelijke zagen wanneer ze naar me keken. Maar dat gebeurde niet. In plaats daarvan kreeg ik de steun en hulp  waar ik, zonder dat ik het wist, naar gesnakt had.

Ik sprak met activist Jessica Horn over hoe seksueel geweld in haar jeugd een rol speelde en hoe niet alleen de dader maar de hele omgeving soms schuldig is aan de heftige dingen die er gebeuren.

Je verhaal kunnen doen zonder dat je je veroordeeld voelt is zo superbelangrijk. Want wist je dat 1 op de 5 vrouwen (en 1 op de 25 mannen)  voor hun 16e verjaardag een vorm van seksueel geweld meegemaakt? En dat het gemiddeld 5 jaar en 30(!!!) incidenten voordat iemand hulp durft te zoeken.

be0316d502086701cdb95b64f4c3e32c

De statistieken doen me pijn aan mijn hart. Maar geven me tegelijkertijd extra vuur en motivatie om er alles aan te doen dat aanstaande woensdag een eye-opening avond vol aha-momenten wordt. Met ons bijzondere 3-koppige mannenpanel durf ik het je zelf te beloven: je loopt die avond weg met een nieuw inzicht over jezelf.

Join Zarayda's inner circle!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *